STUDIJA POTVRDILA ONO ŠTO LJEKARI VEĆ DUGO ZNAJU: Ovaj lijek ne pomaže u liječenju koronavirusa…

No u međuvremenu su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Evropska agencija za lijekove (EMA) jasno kazale da su protiv upotrebe lijeka za potrebe liječenja COVID-19.

  • Zdravlje

  • 06. Apr. 2022  06. Apr. 2022

  • 0

Nova velika studija brazilskih naučnika potvrdila je da ivermektin, lijek koji se naveliko kupovao u apotekama nakon što su antivakseri iznijeli niz neutemeljenih informacija o njegovu učinku, ne pomaže u liječenju COVID-19.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu New England Journal of Medicine, ukazuje na to da ovaj lijek ne smanjuje rizik od hospitalizacije nakon zaraze koronavirusom u usporedbi s placebom.

Ivermektin je lijek koji se daje kravama i konjima kada imaju parazite, svinjama kada imaju gliste i lijek koji se u malim dozama može koristiti za liječenje parazita kod ljudi.

Stekao je veliku popularnost, posebno među protivnicima vakcinacije, koji ga potaknuti informacijama o liječenju koronavirusa prikupljenim na pogrešnim mjestima smatraju čudotvornim.

U brojnim su se državama police apoteka ispraznile nakon neutemeljenih tvrdnji po kojima je ivermektin učinkovit u liječenju COVID-19.

Opću pomamu za ivermektinom potaknule su i sumnjive internetske stranice koje su pisale o navodno obećavajućim rezultatima, utemeljenim na manjim istraživanjima, čija su kvaliteta i valjanost, prema mišljenju stručnjaka, bila upitna.

U istraživanju brazilskih naučnika ni ljekari ni pacijenti, odabrani nasumice, nisu znali ko je primio lijek, a ko placebo.

Kod 3.500 sudionika istraživanja evidentiran je povećan rizik od razvoja težeg oblika COVID-19 zbog njihove dobi ili zbog već postojećih bolesti.

Ivermektin je primalo 679 ispitanika, isto toliko ih je dobivalo placebo, a preostalih 2.160 pacijenata liječeno je drugim načinima.

Rezultati su pokazali da je ivermektin klinički neučinkovit, kada su posrijedi rizik od hospitalizacije, dužina boravka u bolnici i dužina oporavka nakon infekcije koronavirusom.

Ovo bi ovu temu trebalo potpuno ostaviti po strani, tvitao je imunolog Leif Erik Sander iz berlinske bolnice Charité, aludirajući na provedenu studiju.

Ranijim meta-analizama, koje su kombinirale pojedinačne studije i laboratorijske eksperimente, nije se uspjelo doći do jasnog zaključka o navodnoj dobrobiti ivermektina.

No u međuvremenu su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Evropska agencija za lijekove (EMA) jasno kazale da su protiv upotrebe lijeka za potrebe liječenja COVID-19.

Naučnici ističu da lijek, koristi li se neprikladna doza, može biti vrlo toksičan.

Austrijski proizvođač lijekova MSD (Merck Sharp & Dohme) je savjetovao da se lijek ne uzima bez konsultacija s ljekarom, uz napomenu da "nema smislenih dokaza" o upotrebi ivermektina u liječenju SARS-CoV-2.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...