PAŽNJA, SNIMA SE: Evropska država će pomoću Mercedesovih automobila pratiti…

Od vlasnika Mercedesa tražit će se odobrenje za dijeljenje podataka o vozilu.

  • Auto

  • 18. Apr. 2022  18. Apr. 2022

  • 0

Nizozemsko ministarstvo infrastrukture i gospodarenja vodom nedavno je objavilo da će se za praćenje stanja na cestama koristiti automobili Mercedes-Benz.

Moderni automobili puni su senzora i kamera. Mercedesovi modeli nisu iznimka. Takva vozila stoga svakodnevno prikupljaju vrijedne informacije o cestama, saobraćajnoj situaciji i vremenu. Ovi (anonimizirani) podaci sada se šalju u takozvani Mercedes-Benz Vehicle Cloud. No u bliskoj budućnosti, ti će podaci također stići do nadležnih tijela za ceste, pokrajina i općina putem programa Road Monitor (ROMO), pod uvjetom da vlasnici daju dopuštenje za to. Od vlasnika Mercedesa tražit će se odobrenje za dijeljenje podataka o vozilu.

Uvjet za to je da je kompatibilnost s tzv. Car-to-X tehnologijom koja omogućuje međusobnu komunikaciju i razmjenu podataka. To znači da automobil A detektira klizavu cestu na određenoj ruti i onda se te informacije prosljeđuju drugim vozačima. Sada će se informacije očigledno slati i na server Ministarstva. Glasnogovornik Mercedesa kaže da je tehnologija standardna u sve više modela, kao što su E-Klasa, S-Klasa, GLE i GLS.

Mercedes i Ministarstvo za infrastrukturu i gospodarenja vodom ne mogu tačno reći koliko će modela u Nizozemskoj sudjelovati u dvogodišnjem testiranju. Glasnogovornik ministarstva kaže da se radi o hiljadama automobila.

Kako navode iz ministarstva, glavna prednost ovog projekta je što će nadležne službe za ceste odmah imati brže i ažurnije informacije o stanju na cesti, uvjetima na cesti, oštećenjima, ali i nelogičnostima sa znakovima ili signalizacijom koji mogu biti opasni po vozače.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...