NOVI PROBLEMI ZA BIVŠU GLAVNU TUŽITELJICU: UDT formirao predmet protiv Tadić, ali i članova VSTV-a koje je javno prozvala za pritiske

S obzirom na to da su iz Ureda disciplinskog tužioca za Patriju potvrdili da je formiran predmet po službenoj dužnosti na osnovu medijskih članaka u kojima se pominje objava tužiteljice Tadić, onda je jasno da Tadić nikada formalno nije podnijela prijavu UDT-u protiv članova VSTV-a koje spominje u svojoj objavi.

  • Politika

  • 20. Apr. 2022  20. Apr. 2022

  • 1

Nakon što je smijenjena glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić jučer otvoreno putem svog profila na društvenoj mreži Facebook prozvala neke članove Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da su u januaru 2021. godine od nje tražili prebacivanje predmeta „Ranko Debevec“ i „Osman Mehmedagić“ Tužilaštvu KS, pitali smo Ured disciplinskog tužioca da li je tužiteljica Tadić ikada prijavila ove pritiske, piše Patrija.

S obzirom na to  da su iz Ureda disciplinskog tužioca za Patriju potvrdili da je formiran predmet po službenoj dužnosti na osnovu medijskih članaka u kojima se pominje objava tužiteljice Tadić, onda je jasno da Tadić nikada formalno nije podnijela prijavu UDT-u protiv članova VSTV-a koje spominje u svojoj objavi.

Od UDT-a smo zatražili da se preciznije izjasne na postavljena pitanja, odnosno da li će UDT otvoriti predmet protiv Tadić ali i osoba iz pravosuđa koje spominje u svojoj objavi.

„Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Vas želi informisati da je predmet formiran u vezi navoda o povredi dužnosti nosilaca pravosudne funkcije, koji su istaknuti u objavi, kao i same objave“, odgovor je UDT-a.

Tužiteljica Tadić je u svojoj objavi navela da je na poziv VSTV-a u januaru 2021. održan sastanak koji je organizirala tadašnja v. d. predsjednice VSTV-a Sanela Gorušanović-Butigan.

„Po ovom pozivu predmeti Ranka Debeveca i Osmana Mehmedagića pod pritiskom VSTV-a su trebali biti prenijeti na Kantonalno tužilaštvo Sarajevo i ne bi bilo postupka protiv mene. Ostala sam dosljedna. Tužitelji su samostalni u radu. U VSTV postoji tonski zapis o ovom sastanku. Sastanak je organizovala tadašnja VD Sanela Gorušanović. Na moj upit gdje su ostali članovi vijeća saopšteno mi je da su tu oni koji su se zatekli u prostorijama VSTV. Gore navedeni prijedlog stavila bivša članica vijeća Berina Alihodžić. Bio je prisutan i gospodin Kis. Bilo bi dobro da se javno objavi tonski zapis“, istakla je Tadić.

Berina Alihodžić više nije članica VSTV-a i u penziji je dok je Gorušanović-Butigan potpredsjednica VSTV-a.

SAD su Gordani Tadić 11. aprila uveli sankcije, a kako je navedeno Tadić je navodno iskoristila svoju poziciju glavne tužiteljice za promicanje vlastitih ličnih i porodičnih interesa. U objašnjenju State Departmenta se navodi kako je bivša glavna tužiteljica na "američkoj crnoj listi", iz razloga što postoje kredibilni dokazi kako je tokom obavljanja funkcije glavne državne tužiteljice, svojim uticajem ometala sudske procese.

Tadić je, navodi se u obrazloženju State Departmenta, manipulisala slučajevima kako bi zaštitila političke pokrovitelje od krivičnog gonjenja i nije dodijelila predmete tužiocima putem automatizovanog sistema distribucije predmeta koji je dizajniran da spriječi donošenje odluka tužilaca o dodjeli na osnovu ličnih ili političkih razloga.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...