ANALIZIRANO 7.000 SLUČAJEVA: Naučnici proučavali roktanje svinja, evo šta su zaključili...

Kada bude u potpunosti završen novi će alat omogućiti stočarima, koji danas uglavnom provjeravaju samo fizičko stanje životinja, da nadziru i njihovo mentalno zdravlje.

  • Šareni svijet

  • 25. Apr. 2022  25. Apr. 2022

  • 0

Evropski su naučnici razvili način dešifriranja osjećaja svinja slušajući njihovo roktanje i skvičanje u sklopu projekta usmjerena na dobrobit životinja.

Biolozi su proučili više od 7.000 snimaka glasanja više od 400 svinja, u rasponu od kratkih zadovoljnih roktaja do očajničkog skvičanja pred klanje, nakon čega su ih razvrstali u 19 različitih kategorija.

"Želimo dokazati da je moguće razaznati emocije svinja putem njihova glasanja", kazala je AFP-u voditeljica projekta Elodie Briefer, predavačica na Univerzitetu u Kopenhagenu.

Projekt se provodio u Švicarskoj, Danskoj, Norveškoj, Francuskoj i Češkoj Republici, a njegovi su rezultati objavljeni u časopisu Nature. Nudi nove mogućnosti za poboljšanje dobrobiti životinja uz alat koji će na temelju zvukova moći razaznati emocije životinja, tvrdi naučnica.

Razvijamo i mašinski algoritam koji bi razlikovao je li kontekst glasanja negativan ili pozitivan.

Kada bude u potpunosti završen novi će alat omogućiti stočarima, koji danas uglavnom provjeravaju samo fizičko stanje životinja, da nadziru i njihovo mentalno zdravlje.

Istraživači kažu da će farmeri u slučaju pojačane količine negativnog glasanja moći znati da nešto nije u redu sa životinjama i potom reagirati na odgovarajuć način.

Danska je dom za 12,3 miliona svinja, što je svrstava na samo čelo Evrope s više od dvije svinje po glavi stanovnika. Zbog toga dansko Vijeće za poljoprivredu i hranu smatra da su rezultati ovog istraživanja vrlo važni.

"Ovaj koncept potencijalno bi mogao biti koristan alat za praćenje zdravlja i dobrobiti svinja", kazala je Trine Vig, glasnogovornica Vijeća.

Jako su pričljive

Briefer tvrdi da stručnjaci s 92 posto tačnosti mogu odrediti je li glasanje negativno ili pozitivno, a s 82 posto tačnosti mogu precizno odrediti zbog kojeg se razloga životinje glasaju.

Rezultati su pokazali da svinje pozitivne osjećaje izražavaju kratkim roktanjem, a negativne najčešće dužim glasanjem.

Ali zašto su se fokusirali na svinje, a ne krave ili zečeve?

Za autore studije su svinje, poznate po širokom spektru zvukova koje proizvode bile savršen izbor životinje za ovakvo istraživanje.

Jako su glasne, zbog čega ih je jednostavnije proučavati, kazala je naučnica. Svinje se glasaju cijelo vrijeme, čak i u situacijama u kojima za to nema nekog značajnijeg razloga.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...