TUŽILAŠTVO BiH O REKONSTRUKCIJI ZEMLJORADNIČKE ZADRUGE U KRAVICI: "Status spomen-obilježja mogu dati samo civilne vlasti, mi nismo nadležni za to"

U odgovoru ističu da su na navedenom lokalitetu više puta rađeni uviđaji i vještačenja, kako u predmetima Haškog tribunala, tako i Tužilaštva BiH, kako bi se osigurali dokazi potrebni za predmete koji su procesuirani i taj je proces okončan.

  • Vijesti

  • 29. Apr. 2022  29. Apr. 2022

  • 0

Nakon što je nekoliko nevladinih organizacija koje predstavljaju preživjele žrtve genocida javno izrazilo zabrinutost šutnjom i nereagiranjem Tužilaštva BiH i Suda BiH zbog slučaja asanacije terena i rekonstrukcije hala Zemljoradničke zadruge u Kravici mjestu masovnog ubijanja 1.300 lica tokom genocida u Srebrenici, TV N1 se obratila Tužilaštvu BiH iz kojeg su im odgovorili kako je ova institucija podigla optužnice protiv 15-ak osoba, zbog zločina počinjenih na navedenom lokalitetu, a određen broj optuženih, procesuira i pravosuđe u Srbiji.

U odgovoru ističu da su na navedenom lokalitetu, više puta rađeni uviđaji i vještačenja, kako u predmetima Haškog tribunala, tako i Tužilaštva BiH, kako bi se osigurali dokazi potrebni za predmete koji su procesuirani i taj je proces okončan.

“Tužilaštvo BiH je institucija krivičnog procesuiranja i nema ovlasti u pogledu imovinsko-pravnih odnosa povezanih sa objektima i lokacijama na kojima su počinjeni ratni zločini, kako na području Srebrenice i okoline, tako i u drugim krajevima Bosne i Hercegovine”, napominju iz Tužilaštva.

Davanje određenom objektu ili prostoru, statusa spomen-obilježja ili slični vidovi zaštite, nisu u nadležnosti tužilaštva već u nadležnosti institucija civilne vlasti u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...