BOŠKO JAKŠIĆ NAJAVLJUJE RASPLET: "Putin bi mogao priznati Kosovo u zamjenu za to da Zapad odustane od sankcija..."

Dodaje da Putin možda ovom izjavom pokušava da gradi osnov i neke argumente za neke buduće pregovore između Rusije i Zapada, koji će, kako kaže, neminovno uslijediti po završetku ukrajinskog rata.

  • Regija

  • 30. Apr. 2022  

  • 0

U odnosima Rusije i Srbije imamo novi momenat. U razgovoru sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom, Vladimir Putin je spomenuo Kosovo, kazavši da su samoproglašene regije Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine postale nezavisne "po analogiji s odlukom Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu. Burne reakcije stigle su iz Srbije.

- Srbija i dalje ostaje rijetka i uz Bjelorusiju jedina zemlja u Evropi koja se nije pridružila zapadnim sankcijama Rusiji. Mislim da to neće trajati dugo jer je Aleksandar Vučić pod zaista intenzivnim pritiskom Zapada da povuče taj korak i potvrdi geostrateško opredjeljenje Srbije ka Zapadu a ne Istoku. Pitanje je samo vremena i modaliteta tih sankcija koje ne nanose nikakvu štetu Rusiji ali imaju veoma važan simbolički značaj za Srbiju i otvaranje puta ka evropskim integracijama. S druge strane, ova izjava Putina je izazvala zaista veliku pažnju u Beogradu. Desnica srpska, kleronacionalistička, koja je proruska, u potpunom je stanju šoka na samu mogućnost da Vladimir Vladimirovič odustane od politike i prizna nezavisno Kosovo, čime bi izgubili zaista svog velikog sveca i patrona i politički bi otišli u potpuni aut, kazao je za O kanal Boško Jakšić, beogradski novinar i vanjskopolitičkI analitičar.

Dodaje da Putin možda ovom izjavom pokušava da gradi osnov i neke argumente za neke buduće pregovore između Rusije i Zapada, koji će, kako kaže, neminovno uslijediti po završetku ukrajinskog rata.

- To bi bila velika politika koja bi podsjećala na veliku trgovinu, što nije neobično u svjetskoj poltiici. Putin bi mogao recimo tražiti da Zapad odustane od sankcija Rusiji oko aneksije Krima i nove aneksije značajnog dijela oblasti Dombasa. A da on onda prizna Kosovo. Amerikanci bi mogli da budu zadovoljni zato što vlastima u Prištini omogućavaju i otvaraju vrata članstvu u UN-u i drugim međunarodnim organizacijama. A Rusi bi na neki način legalizovali svoje osvajanje u Ukrajini. Treba mnoge podsjetiti da je politika jedna surova disciplina i ko toga nije svjestan plaća veliku cijenu, naglasio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...