REZULTATI VELIKOG ISTRAŽIVANJA: Studije otkrile koliko je pandemija povezana s problemima…

Pandemija Covida-19 duboko je utjecala na mentalno zdravlje djece i adolescenata, zaključili su naučnici na temelju analize rezultata prethodnih 17 naučnih studija.

  • Zdravlje

  • 30. Apr. 2022  

  • 0

Studije objavljene 2020. i 2021. otkrile su neuobičajeno visoke stope anksioznosti, depresije, poremećaja spavanja, suicidalnog ponašanja, poremećaja povezanih sa stresom, poremećaja pažnje i hiperaktivnosti i drugih problema s mentalnim zdravljem djece i tinejdžera tokom pandemije.

Te su studije pokazale da su individualno bavljenje hobijima, molitve i slušanje muzike bili povezani s pozitivnim učincima na mentalno zdravlje mladih.

Problemi s mentalnim zdravljem bili su češći u onih s niskim socioekonomskim statusom, nedostajućim društvenim vezama i kod djece bez podrške, koja su živjela u lošim obiteljskim odnosima i uz ograničenu mobilnost.

Faktori koji su utjecali na pojavu tih problema bili su, među ostalim, zatvaranje škola i zdravstvena iskustva povezana s covidom u obitelji ili zajednici, rekao je dr. M. Mahbub Hossain sa Univerziteta Texas A&M, koji je koautor izvještaja objavljenog na internetskoj medRxiv prije naučne recenzije.

U mnogim mjestima školska i društvena podrška mentalnom zdravlju te druge usluge povezane uz mentalno zdravlje postale su nedostupne ili ih nije ni bilo, što je djeci i adolescentima otežavalo pravodobnu podršku njihovog mentalnog zdravlja, rekao je Hossain.

On je dodao da postoji potreba za multidisciplinarnim naporima za ublažavanje neposrednih i budućih zdravstvenih i socijalnih posljedica pandemije na mentalno zdravlje djece i tinejdžera. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...