ZAŠTO RUSIJA PREZIRE NATO: Donosimo sve šta trebate znati o pridruživanju Finske i Švedske

Finska je pred vratima NATO-a te se očekuje da će i Švedska uskoro službeno potvrditi svoju odliku o ulasku u NATO

  • Svijet

  • 15. Maj 2022  15. Maj 2022

  • 1

Finski predsjednik Sauli Niinisto potvrdio je danas da će njegova zemlja službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO savezu. CNN je objavio sve što trebate znati o pridruživanju Finske i Švedske NATO-u i kako ih je rat u Ukrajini gurnuo prema tome.

Zašto već nisu članice?

Dok su druge nordijske zemlje poput Norveške, Danske i Islanda bile originalne članice NATO-a, Švedska i Finska u savez nisu ušle zbog historijskih i geopolitičkih razloga.

Finska koja je 1917. godine proglasila nezavisnost od Rusije i Švedska su za vrijeme Hladnog rata zauzele neutralan stav odbivši savez sa SSSR-om i SAD-om. Za Finsku je to bilo posebno teško, jer su s tadašnjim autoritativnim režimom dijeliti golemu granicu. Radi mira, Finska je tu i tamo ugađala zahtjevima SSSR-a.

Godine 1995. obje države su pristupile Evropskoj uniji te su politike uskladile sa zapadom, ali su i dalje odbijale pristupiti NATO-u. I Finska i Švedska imale su razloge za to, međutim za Finsku su oni bili više geopolitički. Prijetnja za Rusiju je opipljiva jer dijele granicu dugu 1.335 kilometara.

"Finska je bila izložena zemlja, a mi smo bili zaštićena zemlja", rekao je bivši švedski premijer Carl Bildt za CNN. Naime, iako su samostalna država, geografski je Švedska u istom strateškom okruženju kao i njeni liberalni demokratski susjedi. Finska i Švedska bliski su partneri već desetljećima, a Stockholm je odluku o nepridruživanju NATO-u gledao kao pomoć pri održavanju mira u Helsinkiju. Ipak, Švedska će sada vjerovatno slijediti Finsku.

Od čega se sastoji članstvo u NATO-u?

Razlog zašto se većina zemalja pridružila NATO-u je članak 5. U njemu stoji da će se napad na jednu zemlju članicu smatrati napadom na sve. Poenta članka 5 bila je odvraćanje SSSR-a od napada na demokratske zemlje koje nisu imale dovoljno vojne snage. Članak 5 garantira da će cijeli savez, uključujući i golemu američku vojsku, koristiti svoje vojske kako bi zaštitila članice ako ih neko napadne.

Bildt tvrdi kako ne vidi da će ijedna zemlja graditi nove vojne baze nakon pristupa NATO-u. Rekao je kako bi pridruživanje NATO-u prije donijelo više zajedničkih vojnih vježbi i planiranja među zemljama članicama Švedske i finske vojne snage također bi učestvovale u NATO operacijama širom svijeta.

Zašto Rusija prezire NATO?

Vladimir Putin na NATO gleda kao na oružje upereno u Rusiju, unatoč činjenici da su se većinu postsovjetskih godina fokusirali na probleme poput terorizma i na očuvanje mira. Putin je jasno dao do znanja da vjeruje da se NATO previše približio Rusiji i da bi se trebalo vratiti na granice iz 1990. godine prije nego što se neke zemlje komšije Rusije pridružile NATO-u.

Želja Ukrajine za ulazak u NATO kao i njihovo partnerstvo s NATO-om Putinu izgleda kao korak ka potpunom članstvu u tom savezu, i upravo to Putin koristi kao jedno od opravdanja za invaziju. Ironija svega toga je što je invazija NATO-u dala potpuno novi smisao.

"Članak 5 je ponovo u igri i ljudi razumiju da trebamo NATO zbog potencijalne ruske prijetnje", kaže Stubb.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...