ISTIČE ROK: Vlast tjera visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne odluku o...

Dva zahtjeva koje je CIK uputio Ministarstvu finansija i trezora za osiguranje sredstava su odbijena.

  • Društvo

  • 16. Maj 2022  

  • 0

Rok za osiguravanje finansijskih sredstava za održavanje Općih izbora u oktobru ističe 19. maja, a vlast u ovom trenutku spava zimskim snom. I

ako je Globalni fiskalni okvir za period 2022-2024 usvojen 30. marta, Ministarstvo finansija i trezora mjesec i po nije bilo u stanju pripremiti i u proceduru uputiti Dokument okvirnog budžeta i Nacrta budžeta institucija BiH za 2022. godinu. Uprkos upozorenjima koja su u više navrata iz međunarodne zajednice upućena na adresu Vijeća ministara BiH, pomaka još uvijek nema. Iz CIK-a su se oglasili u nedjelju podsjećajući na zakonsku obavezu osiguravanja finansijskih sredstava. U krajnjem slučaju Opći izbori mogu se pomjeriti za mjesec dana, ali za sada još nema zvanične odluke o eventulnom pomjeranju dok ne istekne rok 19. maja.  

Visoki predstavnik Christian Schmidt te ambasadori u BiH Caroline Charette (Canada), Johann Sattler (EU), Christine Toudic (Francuska), Margret Uebber (Njemačka), Marco Di Ruzza (Italija), Ito Makoto (Japan), Jan Waltmans (Nizozemska), Maria Teresa Lizaranzu Perinat (Španija), Sadik Babur Girgin (Turska), Matt Field (V. Britanija), Michael J. Murphy (SAD), Kathleen Kavalec (OSCE), 5. aprila su pismenim putem skrenuli pažnju i pozvali predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju, ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevandu i ministricu vanjskih poslova Biseru Turković da se što prije odobre sredstva koja su potrebna CIK-u za organizaciju općih izbora 2022. godine.

"U skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir, te poštujući prava građana da demokratski biraju svoje predstavnike u skladu sa Ustavom, to je obaveza koja se mora ispoštovati. Organizacija općih izbora je u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH (CIK), dok je pomoć CIK-u u provođenju ovog zadatka u nadležnosti nadležnih organa BiH. Osiguranje finansiranja izbora, konkretno, u nadležnosti je Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH", napominje se u pismu. 

Dva zahtjeva koje je CIK uputio Ministarstvu finansija i trezora za osiguranje sredstava su odbijena.

"Svaki pokušaj da se dodjela traženih sredstava i dalje odbija ili odlaže smatrat će se ne samo činom koji ugrožava vladavinu prava i demokratiju, već i kršenjem obaveze iz Općeg okvirnog sporazuma za mir. U slučaju da ova obaveza ne bude ispunjena, u trenutku kada je jasno da BiH ima tražena sredstva na raspolaganju, podsjećamo vas da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente da osigura poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir i zaštiti održavanje općih izbora", naveli su tada u pismu. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...