POVRATAK U PROŠLOST: Rusi će odlazak Renaulta nadomjestiti proizvodnjom kultnog Moskviča

Kako rješenje za ovaj problem, Sobjanin je naglasio kako će u budućnosti fabrika, umjesto pod imenom Renault, nastaviti proizvoditi automobile pod historijskim brendom - Moskvič.

  • Auto

  • 16. Maj 2022  

  • 0

Nakon što je Renault grupacija uslije dešavanja na istoku Evrope i ruske invazije na Ukrajinu odlučila napustiti Rusku Federaciju, gradonačelnik Moskve najavio je kako će fabrika "Renault" u glavnom gradu Moskve dobiti drugu namjenu.

Naime, prvi čovjek glavnog grada Rusije Sergej Sobjanin izjavio je kako su strani vlasnici odlučili zatvoriti fabriku automobila Renault u Moskvi, ali da zvaničnici ne smiju dozvoliti da radnici ostanu bez posla.

"Strani vlasnik odlučio je da zatvori Renault u Moskvi. To je njegovo pravo, ali ne možemo dozvoliti da hiljade radnika ostanu bez posla", rekao je Sobjanin.

Kako rješenje za ovaj problem, Sobjanin je naglasio kako će u budućnosti fabrika, umjesto pod imenom Renault, nastaviti proizvoditi automobile pod historijskim brendom - Moskvič.

"Odlučio da fabriku prebacim na budžet grada i nastavim proizvodnu automobila pod historijskim brendom Moskvič. Trudit ćemo se da većina tima radi direktno u fabrici i s njenim podizvođačima", naglasio je gradonačelnik.

Kako je pojasnio, glavni tehnološki partner obnovljene fabrike automobila Moskvič trebala bi postati ruska kompanija KAMAZ. U prvoj fazi rada kompanije, trebala bi biti organizovana proizvodnja klasičnih automobila s unutrašnjim sagorijevanjem, dok bi se u budućnosti trebalo preći i na proizvodnju električnih automobila.

"Osim toga, zajedno s KAMAZOM i Ministarstvom industrije i trgovine Rusije radimo na lokalizaciji proizvodnje maksimalnog broja autokomponenti u Rusiji", pojasnio je Sobjanin.

Inače, fabrika automobila pod kultnim nazivom Moskvič ima dugu historiju. Prije skoro stotinu godina započela je s proizvodnjom Forda, da bi nakon toga proizvodila decenijama automobile pod nazivom Moskvič.

 

Od 1998. godine, fabrika je sarađivala s Renaultom, a upravo s ovih proizvodnih linija na tržište su stigli i Dacia Logan, Duster i Sandero.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...