KRAJ KRVAVE BITKE: Potresni prizori evakuacije ranjenih boraca iz čeličane Azovstal (FOTO; VIDEO)

Mariupolj je u ruševinama nakon ruske opsade u kojoj je ubijeno više desetaka hiljada ljudi, tvrdi Ukrajina.

  • Svijet

  • 17. Maj 2022  17. Maj 2022

  • 0

Ukrajinska vojska objavila je u utorak da radi na evakuaciji preostalih vojnika iz njihovog posljednjeg uporišta u opkoljenoj luci Mariupolj, prepuštajući kontrolu nad tim gradom Rusiji.

Evakuacija je vjerovatno označila kraj najduže i najkrvavije bitke u ratu i značajan poraz za Ukrajinu. Mariupolj je u ruševinama nakon ruske opsade u kojoj je ubijeno više desetaka hiljada ljudi, tvrdi Ukrajina.

Stotine ukrajinskih vojnika i civila tjednima su se skrivali ispod gradske čeličane Azovstalj. Više od 260 vojnika, od kojih su neki teško ranjeni, napustilo je postrojenje u ponedjeljak.

imageVozila ruskih separatista, u kojima su navodno ukrajinski borci, napuštaju postrojenje Azovstala (Izvor: Sputnik)

"Garnizon 'Mariupolj' ispunio je svoju borbenu zadaću", navodi se u priopćenju Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine u kojem je najavljena evakuacija.

Uslijedit će potencijalna razmjena svih evakuiranih ukrajinskih boraca i ruskih zarobljenika, dodala je.

Traju napori za evakuaciju preostalih boraca u čeličani Azovstal,  priopćila je ukrajinska vojska. Nije poznat njihov točan broj, ali vjeruje se da ih je još oko 600 ondje.

Desetak autobusa s ukrajinskim vojnicima iz Azovstala napustilo je u ponedjeljak to postrojenje, objavio je Reuters.

Pet autobusa s vojnicima iz čeličane Azovstal stiglo je ponedjeljak u kasnim satima u grad Novoazovsk pod ruskom kontrolom, rekao je Reutersov svjedok.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...