MUSLIMANSKA PORODICA SPAŠAVA JEVREJE U OKUPIRANOM SARAJEVU: Film bosansko-američke režiserke proglašen najboljim

Inspirisan je istinitom pričom o dvije herojske porodice: jedna je riskirala živote tokom holokausta, druga je vratila uslugu pet decenije poslije.

  • Kultura

  • 17. Maj 2022  19. Maj 2022

  • 0

Bosansko-američka režiserka Sabina Vajrača, pobijedila je na takmičenju Claims Conferencea za kratki film, otvorenog za projekte u razvoju sa velikim temama.

Naime, na takmičenje je pristiglo 39 prijava iz sedam zemalja, a svi filmovi su morali biti fokusirani na holokaust. Pobjednica je, pored 40.000 američkih dolara, dobila i dodatnu podršku za razvoj projekta s ciljem da od scenarija nastane film.

image

Sabina Varjača

Sabina Varjača, na koju je uticalo iskustvo njene muslimanske porodice u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, napisala je uzbudljiv scenarij inspirisan istinitom pričom koja se proteže na dva rata u državi njenog porijekla.

Film "Sevap/Mitzvah" govori o muslimanskoj porodici koja spašava prijatelje Jevreje kada nacisti okupiraju Sarajevo, a oni im uzvraćaju dobročinstvom pedeset godina kasnije tokom rata u BiH.

"Najiskrenije sam zahvalna i veoma uzbuđena što sam dobitnica ovogodišnje stipendije za snimanje filmova od Claims Conferencea. Čast je biti izabrana u ovako nevjerovatnoj grupi priča. Neka nas ova priča, inspirisana muslimanskim i jevrejskim porodicama koje pomažu jedne drugima da bi preživjele kada im ratovi dođu na prag, podstakne da neprestano biramo dobro umjesto zla, bez obzira na okolnosti, čak i ako to znači prelazak vjerskih, političkih ili bilo kojih drugih granica koje ponekad smatramo nepremostivim", izjavila je Varjača, prenosi Oslobođenje.

Više informacija o pobjednicima takmičenja za 2021. godinu možete pronaći na internet-stranici Claims Conferencea. Prijave za ovogodišnje takmičenje otvorene su do 6. juna 2022. Više informacija i aplikaciju možete pronaći ovdje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...