TROKATNICA, MINIMALNO: Najveće vozilo pogonjeno vodikom veliko kao zgrada (VIDEO)

Ovaj kamion teži 200 tona, a može prevesti čak 290 tona ruda odjednom.

  • Auto

  • 17. Maj 2022  17. Maj 2022

  • 0

Najveće vozilo pogonjeno vodikom visine je trokatnice, a ima pogon koji bi električnom energijom mogao napajati manje naselje. 

Predstavlja ga Anglo American, a radi se o ogromnom kamionu koji će se koristiti za prijevoz ruda.

Ovaj kamion teži 200 tona, a može prevesti čak 290 tona ruda odjednom. 

Sve to omogućava mu moćan pogon na vodik, koji čini osam gorivih ćelija ukupne snage 2000 kW, odnosno 2719 KS.

Pogon za nuGen osmislila je tvrtka First mode, a uz gorive ćelije i elektromotore uključuje golemu Li-Ion bateriju kapaciteta čak 1.2 MWh.

Razvoj kamiona trajao je pune tri godine te je tek početak u promjeni voznog parka ove kompanije.

Plan je da vodikov pogon dobije bar 40 od oko 400 kamiona u njihovoj floti.

U kasnijoj fazi modernizacija će ukloniti i do 80% emisija CO2 iz flote ove kompanije. Zasad nije poznato hoće li ovakvi kamioni biti ponuđeni i u konkurenciji. 

Šteta jer ovakvi kamioni godišnje inače spale oko 900.000 litara goriva, što znači da bi svaki kamion na vodik godišnje smanjio emisije CO2 na razini od čak 700 automobila. Dodatni plus je što će vodik potreban za pogon biti proizveden na lokaciji rada kamiona, i to poštujući sve ekološke smjernice.  

(Index.hr)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...