SVJETSKI JE AUTO GODINE: Ali, ima grešku

Hyundai je nakon četiri prijavljena slučaja u Koreji, tri na Ioniqu 5 i jednog na Kijinoj EV6, pokrenuo istragu i zaključio kako postoji konstrukcijska greška.

  • Auto

  • 19. Maj 2022  20. Maj 2022

  • 0

Hyundai i Kia zadivili su svijet najnovijim električnim modelima, ali ni oni nisu savršeni.

U pitanju su Hyundai Ioniq 5 i Kia EV6, od kojih je prvi proglašen Svjetskim automobilom godine, a drugi uvršten u top 3 na svijetu. Međutim, sad se pokazalo da oba modela imaju grešku koja može dovesti do ne tako bezazlenih posljedica. 

Naime, pojedini vlasnici prijavili su kako se nakon parkiranja automobila ponekad dogodi da auto "ispadne" iz funkcije Park.

Ako je u tom trenutku parkiran na kosini, mogao bi otklizati sve dok ga ne zaustavi neka prepreka. 

Hyundai je nakon četiri prijavljena slučaja u Koreji, tri na Ioniqu 5 i jednog na Kijinoj EV6, pokrenuo istragu i zaključio kako postoji konstrukcijska greška.

Naime, utvrđena je fluktuacija napona nakon što je automobil "ugašen" te postoji mogućnost da ona utječe na upravljački signal s kontrolne jedinice mjenjača, koji upravlja sustavom shift-by-wire. 

Ako se to dogodi, može doći do trenutnog otpuštanja parkirnog zapinjača, sigurnosnog elementa koji fizički onemogućava pomicanje vozila dok je mjenjač u poziciji Park. 

Korejski proizvođač stoga će opozvati 10.729 primjeraka Hyundai Ioniqa 5 te 9014 primjeraka Kije EV6. Također, utvrđeno je da isti problem postoji i na Genesisovim modelima GV60 i GV80 te će greška biti uklonjena prije isporuke prvih primjeraka. 

Svi vlasnici bit će obaviješteni o potrebi posjete servisa kako bi softverski bila uklonjena greška na upravljačkom sustavu mjenjača, a do tada im se savjetuje da ne parkiraju svoje vozilo na nagibu. 

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...