NOVA STUDIJA OTKRIVA: Koje vakcine dobro štite od teškog oblika Covida…

Panel stručnjaka u jugoistočnoj Aziji proučio je 79 prethodnih studija za studiju koju je financirala AstraZeneca.

  • Zdravlje

  • 20. Maj 2022  20. Maj 2022

  • 0

Dok mRNA cjepiva Pfizer/BioNTecha i Moderne stvaraju veće razine antitijela za zaštitu od infekcije SARS-CoV-2, AstraZenecino cjepivo na osnovi virusnog vektora pruža jednaku zaštitu od hospitalizacije i smrti od Covida-19, pokazuju deseci studija.

Panel stručnjaka u jugoistočnoj Aziji proučio je 79 prethodnih studija za studiju koju je financirala AstraZeneca. Obje vrste cjepiva pokazale su više od 90 posto učinkovitosti protiv hospitalizacije i smrti, rekli su panelisti u izvještaju objavljenom na Research Squareu prije recenzije.

- Visoka razina antitijela nakon cijepljenja protiv covida-19 često se tumači kao učinkovitost cjepiva. Sada znamo da iako početne razine odgovora antitijela mogu varirati među cjepivima, njihova sposobnost da spriječe hospitalizaciju ili umiranje od Covida-19 je jednaka, rekla je članica panela dr. Erlina Burhan, specijalistica za plućne bolesti na Indonezijskom univerzitetu.

Glasnogovornik panelista rekao je kako rezultati sugeriraju da bi vlasti trebale dati na korištenje bilo koju vrstu cjepiva koja je dostupna i optimalna za njihovu lokalnu situaciju, te da ljudi koji mogu birati koje će cjepivo uzeti trebaju znati da je najbolje ono koje mogu najbrže dobiti.

Zasebna studija objavljena u časopisu Nature Communications pokazala je da iako Modernino cjepivo pruža nešto više zaštite od infekcije koronavirusom od cjepiva Pfizer/BioNTecha, "ne postoje razlike u učinkovitosti cjepiva za zaštitu od hospitalizacije, prijema na intenzivnu njegu ili smrti/premještaja u hospicij".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...