HDZ BLOKIRA, BEVANDA U PROBLEMU: "Njemu se smanjuje manipulativni prostor"

I dalje nema novca za finansiranje općih izbora ove godine, a Sarajlić kaže da ministar finansija i trezora BiH očito razvlači, ali i da mu se smanjuje manipulativni prostor

  • Mini market

  • 21. Maj 2022  21. Maj 2022

  • 1

Centralna izborna komisija BiH i dalje na raspolaganju nema 12,5 miliona KM, koje je do 19. maja trebalo da obezbijedi Vijeće ministara BiH za finansiranje izbora, koji bi se trebali održati 2. oktobra.

Tome su se, podsjetimo, usprotivili ministri HDZ-a BiH u Vijeću ministara BiH, koji cijene da je zahtjev da se sredstva osiguraju iz budžetskih rezervi protuzakonit.

Brojni međunarodni predstavnici u BiH upozorili su HDZ da prestane sa opstrukcijama, uz poruku da se novac mora čim prije osigurati. U petak je Ministarstvo finansija i trezora BiH, na čijem je čelu Vjekoslav Bevanda (HDZBiH), saopćilo da su pri kraju aktivnosti na izradi Dokumenta okvirnog budžeta za period 2022-2024. i budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu, te da će uputiti ove dokumente u proceduru Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH.

Kako je navedeno, nakon preostalih tehničkih korekcija na tekstovima i posljednjih kontrola sadržaja budžeta, očekuje se da ovi dokumenti u ponedjeljak budu predati Generalnom sekretarijatu.

Bevanda ističe da Ministarstvo radi ovaj zahtjevan posao najbrže moguće i pored mnogobrojnih pritisaka s više strana, te odbacuje tvrdnje o postojanju opstrukcija u ovom procesu. Kako je pojašnjeno, nakon što Vijeće ministara usvoji Nacrt zakona o budžetu institucija BiH, dokument se upućuje Predsjedništvu BiH, koje potom utvrđuje prijedlog zakona o budžetu i na konačno usvajanje upućuje Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta BiH.

Insistiranjem na usvajanju budžeta iz kojeg bi se finansirali izbori i gdje je procedura znatno duža, vjerovatno bi se moglo očekivati pomjeranje datuma održavanja izbora. Međutim, predsjednik CIK-a dr. Suad Arnautović rekao je da su priče o pomjeranju izbora - dezinformacije. U CIK-u su još jednom ponovili da će u narednim danima razmotriti šta će poduzeti ako novca ne bude.

Za ponedjeljak je zakazana hitna sjednica Doma naroda Parlamenta BiH na zahtjev delegata iz Kluba bošnjačkog naroda, koji traže da se usvoji zaključak kojim se nalaže Vijeću ministara BiH da u roku od 24 sata donese odluku o odobravanju i raspodjeli 12,5 miliona KM na ime rashoda CIK-a za održavanje izbora. Delegat SDA Asim Sarajlić, osvrćući se na Bevandinu najavu da će budžet biti u proceduri u ponedjeljak, za naš list kaže:

“On (Bevanda, op. a.) očito razvlači, ali mu se smanjuje manipulativni prostor. Sjednica je zakazana, pa vidjet ćemo. Zavisi kako će glasati Klub hrvatskog naroda. Na nama je da istrajavamo.”

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, rekao je u petak da će jedna od tema sastanka sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom biti finansiranje općih izbora. Kazao je da će Michelu objasniti da ne blokiraju izdvajanje novca i ko to zapravo radi.

(Oslobođenje) 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...