ZA JEDAN DAN SAŠILA JE RUČNO S PRIJATELJICAMA: Ko je Krajiškinja zaslužna za podizanje prve zastave RBiH ispred UN-a?

Nova zastava je bila potrebna za ceremoniju prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene Nacije.

  • Jeste li znali

  • 22. Maj 2022  22. Maj 2022

  • 1

Poznata je činjenica da je na današnji dan podignuta jedna od najljepših zastava ispred zgrade UN-a, zastava Republike Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da se trebala zamijeniti dotadašnja zastava SR BiH, motiv za novu zastavu je pronađen iz perioda kralja Tvrtka u materijalima koji su deponovani u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, za to je zaslužan dizajner Zvonimir Bebek.

Nova zastava je bila potrebna za ceremoniju prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene Nacije.

Nije bilo načina da se zastava pošalje u New York, tako da su se skice novog grba poslale faksom iz kabineta tadašnjeg predsjednika, a da bi se zastava pripremila za ceremoniju kontaktirana je malobrojna grupa žena iz male skupine bh dijaspore.

Krajiškinja Dika Lemeš je, uz pomoć prijateljica, za jedan dan sašila zastavu Republike Bosne i Hercegovine.

Na zastavi se moglo primjetiti da je dimenzijama manja i da je ručno rađena.

Bili su to historijski dani za našu zemlju, puni optimizma i nade u bolje sutra. Niko nije mogao ni slutiti šta nas sve čeka u narednim danima koji su nagovještavali svu strahotu u koju nismo mogli vjerovati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...