PRIJETIO, OPTUŽIVAO, STAO NA STRANU DODIKA I ČOVIĆA…: Istraživanje otkrilo kakav rejting ima Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske prvi put u mandatu pao ispod…

Sve više je nezadovoljnika radom Vlade RH – njih 66 posto, a samo 25 posto ispitanika podupire rad vlade, dok devet posto ne zna, pa tako već treći mjesec raste nezadovoljstvo radom vlade.

  • Regija

  • 26. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 2

Objavljeni su  novi rezultati istraživanja Crobarometar za maj. Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. u mjesecu na 976 građana metodom osobnog razgovora za Dnevnik Nove TV.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dominirao je medijskim prostorom, prijetio, optuživao i sve to došlo mu je na naplatu. Trenutno njegov rad ne podupire 54 posto građana, a podupire njih 38 posto, dok osam posto ispitanika ne zna. Ovo je već treći mjesec rasta nezadovoljstva radom predsjednika Hrvatske.

Još uvijek za svoj rad predsjednik RH može računati na potporu SDP-a i Možemo. Uz predsjednika RH su birači od 31. do 44. godine života, visokoobrazovani te u Zagrebu i okolici. Protivnike za svoj rad ima više među starijim biračima, s osnovnom školom te na sjeveru Hrvatske.

Raste nezadovoljstvo radom Vlade

Sve više je nezadovoljnika radom Vlade RH – njih 66 posto, a samo 25 posto ispitanika podupire rad vlade dok devet posto ne zna, pa tako već treći mjesec raste nezadovoljstvo radom vlade. Premjer RH Andrej Plenković može računati samo na potporu birača HDZ-a, a uz Vladu su stariji birači, oni na selu te iz Dalmacije.

Protivni su birači između 31. i 40. godine, srednje obrazovani te na Istri i Kvarneru. Sve više je pesimista, pa tako njih 76 posto misli da zemlja ide u lošem smjeru, a optimista je 16 posto, dok njih 8 posto ne zna.

Već treći mjesec raste broj pesimista. Među biračima HDZ-a samo je 46 posto optimista. Optimisti su vise muškarci, visokoobrazovani te iz Dalmacije. Pesimisti su birači od 31 do 44 godina, srednje obrazovani te u Istri i na Kvarneru.

Milanović gubi i na popularnosti

Predsjednik Hrvatske je prvi put u mandatu pao ispod 50 posto potpore, pa sada o njemu pozitivan dojam ima 48 posto ispitanika, a njih 43 misli suprotno. Milanović je popularniji malo više među ženama, visoko obrazovanima te u Zagrebu i Istri i Kvarneru.

HDZ duplo jači od SDP-a

HDZ podebljava svoju potporu i sada može računati na 30 posto. Dvostruko slabiji je SDP sa 14.1 posto. Zatim su tu Možemo s 10.2 posto, a isti postotak potpore ima i MOST. Domovinski pokret je na 5.6 posto.

HDZ-ova baza su muški birači, s osnovnom školom te u Dalmaciji. SDP pak više birača ima među starijom populacijom, sa srednjom stručnom spremom te na Sjeveru Hrvatske. Više birača ima među ženskom populacijom, biračima od 45 do 60 godina koji su visokoobrazovani te u Zagrebu i Istri i Kvarneru.

MOST ima vise birača među mladima u Dalmaciji, ali i Zagrebu i okolici. Domovinski pokret ima vise birača medu skupinom od 31 do 40 godina, onima s osnovnom školom te iz Slavonije.

Od ostalih stranaka najbliže izbornom pragu je HSU s 3.1 posto, Ključ Hrvatske, odnosno bivši Živi zid sada ima 1.9 posto, a HNS je na 1.8 posto. HSS mjesec završava s 1.6, SDSS 1.6, IDS 1.5 te CENTAR s 1.2. Ostale stranke ispod čine zajedno 4.7 posto, a neodlučnih je 12.6 posto.

Napomena:

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. u mjesecu na 976 građana metodom osobnog razgovora.

Maksimalna pogreška +/- 3,3 posto te +/- 3,6 posto za stranke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...