Žena
BEZVREMENSKI KOMADI ODJEĆE: Na modnoj sceni ovog proljeća vladaju kožne jakne
Prije 10 min0
(...) kikirikijem.
Gastro
26. Maj 2022 26. Maj 2022
0
Potrebno je:
400 g pilećeg filea
2-3 kašike ulja
1 glavica crnog luka
2 čehna bijelog luka
1 kašičica narendanog đumbira
250 g (1 komad) batata
1 mrkva
250 ml gustog soka od paradajza
150 g kikiriki putera
2 kašike prženog, neslanog, kikirikija u zrnu
2 kašičice mljevene crvene (dimljene) paprike
1 prstohvat kima
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice bibera
2 čili papričice (po želji)
oko 500 ml tople vode
50 g očišćenog špinata
Finale:
za posipanje listići peršuna
za posipanje kikiriki u zrnu
Priprema:
1. Pileći file isprati pod hladnom, tekućom, vodom, posušiti papirnim ubrusom, skloniti masnoću ako je ima i isijeći na komadiće veličine zalogaja.
2. Špinat očistiti i oprati. Krupnije listove isijeći.
3. Oljuštiti i oprati batat i mrkvu. Pa mrkvu isijeći na kolutove, a batat na komadiće veličine zalogaja.
4. Oljuštiti i isjeckati crni i bijeli luk. Narendati đumbir.
5. U većoj i dubljoj tavi zagrijati ulje na umjerenoj vatri.
6. Dodati komadiće mesa i pržiti ih uz okretanje sve dok fino ne porumene. Izvaditi meso i pokriti ga da se ne hladi.
7. Sada u istu tavu dodati isjeckan crni luk, zatim bijeli luk i đumbir. Kratko pržiti uz miješanje. Dodati batat i mrkvu.
8. Dodati i gusti sok od paradajza. Pa dodati kikiriki puter, kikiriki u zrnu i začine.
9. Ako smo spremni za ljuti izazov, dodaćemo čili papričice.
10. Dodavati malo po malo toplu vodu. Dodati špinat i isprženo meso. Treba da bude tek toliko tečnosti da pokrije sastojke u tavi ili šerpi.
11. Poklopiti i dinstati na vrlo tihoj vatri 40 do 60 minuta. Kikiriki puter će zgusnuti jelo, pa često kontrolisati, promiješati i dodavati toplu vodu po potrebi i u zavisnosti od toga da li želimo da jelo bude čorbastije ili gušće.
12. Provjeriti da li je dovoljno začinjeno. Servirati uz prilog od kuhane riže. Posuti listićima peršuna i kikirikijem.
Savjet:
Afrički gulaš je zdrav i obilan obrok od slatkog krompira, mrkve, špinata i mesa u bogatom i začinjenom sosu od kikirikija i paradajza. Nevjerovatna je količina okusa u ovom izvrsnom gulašu. Jelo je podjednako ukusno kao vegetarijanski gulaš, a umjesto mesa dodajemo ocijeđene leblebije iz konzerve ili tegle. Navedene mjere su za 4 osobe.
(Recepti.com)
Žena
BEZVREMENSKI KOMADI ODJEĆE: Na modnoj sceni ovog proljeća vladaju kožne jakne
Prije 10 min0
Politika
NAKON BRUTALNIH PRIJETNJI SMRĆU: Zastupnik Saša Magazinović dobio policijsku zaštitu
Prije 19 min1
Hronika
DRAMA U HERCEGOVINI: Mostarska policija traga za nepoznatim počiniteljem koji je jučer...
Prije 21 min0
Ekonomija
ČEKAJU LI GRAĐANE NOVI NAMETI: Poznati ekonomista objašnjava zašto je u BiH život tako skup, a privreda katastrofalna
Prije 28 min0
Gastro
RECEPT KOJI JE ZALUDIO DRUŠTVENE MREŽE: U tren oka spremite "harmonika pitu"
21. Apr. 20240
Gastro
STARINSKI KOLAČ BEZ BRAŠNA: Štangle od oraha po receptu iz 1956.
Prije 23h0
Gastro
MALO ULJA, MALO SOLI: Svi su poludjeli za sladoledom po receptu Dua Lipe, jeste li ga već probali?
21. Apr. 20240
Gastro
OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: Za ručak napravite pileća prsa prema njemačkoj recepturi i iznenadite ukućane (VIDEO)
22. Apr. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.