ZDRAV OBROK, SA NEVJEROVATNOM KOLIČINOM OKUSA: Napravite afrički gulaš sa pilećim mesom i...

(...) kikirikijem.

  • Gastro

  • 26. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 0

Potrebno je:

400 g pilećeg filea

2-3 kašike ulja

1 glavica crnog luka

2 čehna bijelog luka

1 kašičica narendanog đumbira

250 g (1 komad) batata

1 mrkva

250 ml gustog soka od paradajza

150 g kikiriki putera

2 kašike prženog, neslanog, kikirikija u zrnu

2 kašičice mljevene crvene (dimljene) paprike

1 prstohvat kima

1/2 kašičice soli

1/4 kašičice bibera

2 čili papričice (po želji)

oko 500 ml tople vode

50 g očišćenog špinata

Finale:

za posipanje listići peršuna

za posipanje kikiriki u zrnu

Priprema:

1. Pileći file isprati pod hladnom, tekućom, vodom, posušiti papirnim ubrusom, skloniti masnoću ako je ima i isijeći na komadiće veličine zalogaja.

2. Špinat očistiti i oprati. Krupnije listove isijeći.

3. Oljuštiti i oprati batat i mrkvu. Pa mrkvu isijeći na kolutove, a batat na komadiće veličine zalogaja.

4. Oljuštiti i isjeckati crni i bijeli luk. Narendati đumbir.

5. U većoj i dubljoj tavi zagrijati ulje na umjerenoj vatri.

6. Dodati komadiće mesa i pržiti ih uz okretanje sve dok fino ne porumene. Izvaditi meso i pokriti ga da se ne hladi.

7. Sada u istu tavu dodati isjeckan crni luk, zatim bijeli luk i đumbir. Kratko pržiti uz miješanje. Dodati batat i mrkvu.

8. Dodati i gusti sok od paradajza. Pa dodati kikiriki puter, kikiriki u zrnu i začine.

9. Ako smo spremni za ljuti izazov, dodaćemo čili papričice.

10. Dodavati malo po malo toplu vodu. Dodati špinat i isprženo meso. Treba da bude tek toliko tečnosti da pokrije sastojke u tavi ili šerpi.

11. Poklopiti i dinstati na vrlo tihoj vatri 40 do 60 minuta. Kikiriki puter će zgusnuti jelo, pa često kontrolisati, promiješati i dodavati toplu vodu po potrebi i u zavisnosti od toga da li želimo da jelo bude čorbastije ili gušće.

12. Provjeriti da li je dovoljno začinjeno. Servirati uz prilog od kuhane riže. Posuti listićima peršuna i kikirikijem.

Savjet: 

Afrički gulaš je zdrav i obilan obrok od slatkog krompira, mrkve, špinata i mesa u bogatom i začinjenom sosu od kikirikija i paradajza. Nevjerovatna je količina okusa u ovom izvrsnom gulašu. Jelo je podjednako ukusno kao vegetarijanski gulaš, a umjesto mesa dodajemo ocijeđene leblebije iz konzerve ili tegle. Navedene mjere su za 4 osobe.

(Recepti.com) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...