"RUSIJA VODI SPECIJALNI RAT U BIH PREKO OBAVJEŠTAJNE ORGANIZACIJE KOJA JE REGRUTOVALA RUSE U VRS": Đuro Kozar o stvarnim namjerama Igora Kalabuhova

"Istina je da ruski ambasador u BiH konstantno prijeti, i to je dio rata", upozorava Kozar.

  • Politika

  • 28. Maj 2022  

  • 0

Vojno-politički analitičar Đuro Kozar izjavio je za televiziju Hayat da anonimne dojave o bombama u Sarajevu itekako se mogu povezati sa upozorenjima NATO-a i prijetnjama ruske ambasade.

"Teško je optužiti bilo koju stranu dok traje istraga. No, istina je da ruski ambasador u BiH konstantno prijeti, i to je dio rata. NATO upozorava na jak ruski utjecaj na zemlje nečlanice. Rusija je u Vijeću sigurnosti poduzela konkretnu mjeru uskraćivanjem saglasnosti na izbor visokog predstavnika. To je jedna od najavljenih aktivnosti na destabilizaciji BiH. Dolaskom Kalabuhova u BiH pojačan je sigurnosno-obavještajni utjecaj Rusije u BiH. Iza toga stoji GRU – opasna i mračna obavještajna organizacija koja je regrutovala Ruse da ratuju u VRS", upozorava Kozar.

Dodaje da dojave o bombama imaju veze sa onima iz Srbije.

"Cyber napadi se, kao što znamo, vode bez oružja kao dio specijalnog rata čiji je cilj destabilizacija života u određenom gradu, regiji ili državi kroz sistem hakerskih upada u elektronske i informatičke sisteme. Kada je riječ o dojavama o bombama u sarajevskim školama, na svaku dojavu moramo efikasno reagovati i detaljno istražiti odakle se takve poruke šalju. Pošiljalac je morao imati e-mail adrese svih škola, odakle mu to? Očito su njegove namjere bile zloćudne, ali smo reagovali pripravno. Sigurno da postoji veza sa dojavama o bombama u Srbiji. Tamo postoje pojedine snage koje žele proruski utjecaj. Mi smo se kao zemlja jasno izjasnili o osudi ruske agresije kroz rezoluciju u Generalnoj skupštini UN-a. NATO i EUFOR su garanti mira i stabilnosti u BiH, zato mislim da sukobi nisu mogući. Oni su ovdje uveliko prisutni kroz svoje štabove i saradnju sa Oružanim snagama BiH", smatra Kozar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...