UOČI SJEDNICE VIJEĆA MINISTARA BiH: Hoće li Bevanda blokirati i novi zahtjev za izdvajanje novca za izbore

HDZ-ov ministar finansija Vjekoslav Bevanda kritikovan je od strane međunarodne zajednice, prije svih SAD, Delegacije EU i OHR-a, zbog blokade finansija

  • Politika

  • 05. Jun. 2022  05. Jun. 2022

  • 2

Dopredsjedavajuća Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković uputila je dopis predsjedavajućem Zoranu Tegeltiji uoči sjednice zakazane u ponedjeljak.

Turković predlaže da se na dnevni red sjednice uvrsti Prijedlog odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini, čiji je predlagač CIK BiH.

Razmatranje pomenutog materijala na predstojećoj sjednici Vijeća ministara BiH predstavljalo bi važan korak u procesu osiguravanja sredstava neophodnih za provođenje Općih izbora u BiH, navodi se u dopisu i dodaje da je ovo naročito važno zbog činjenice da budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu i dalje nije usvojen, kao i zbog zakonom propisanog roka za osiguravanje novčanih sredstava koji su CIK-u BiH neophodni za pripremu i provođenje izbornog procesa.

Podsjetimo, HDZ-ov ministar finansija Vjekoslav Bevanda već je ranije blokirao donošenje ovakve odluke zbog čega je kritikovan od strane međunarodne zajednice, prije svih SAD, Delegacije EU i OHR-a. Međunarodni faktor je u svojim reakcijama naglasio kako nema smetnji da se novac za izbore izdvoji na ovaj način  demantujući Bevandinu tvrdnju kako je riječ o nezakonitoj radnji.

Također, CIK BiH uputila je novi apel Vijeću ministara BiH da izdvoji novac za njihovo održavanje.

"CIK upućuje još jedan apel i poziv Vijeću ministara BiH da na sjednici zakazanoj za ponedjeljak, 6. juna u dnevni red uvrsti donošenje Odluke o osiguranju finansijskih sredstava potrebnih za provođenje Opštih izbora", saopćio je jučer CIK.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...