BILL GATES NAJAVIO DA ĆE SVIJET POGODITI OPASNIJA EPIDEMIJA OD COVIDA: Dao i prijedlog šta hitno treba uraditi

Dodao je kako bi samo u sklopu preventivnih mjera i pripreme za iduću pandemije trebalo izdvojiti najmanje oko milijardu dolara na globalnom nivou.  

  • Svijet

  • 10. Jun. 2022  10. Jun. 2022

  • 6

Bill Gates, osnivač Microsofta i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, sudjelovao je u utorak na Time 100 Summitu. Tom je prilikom kazao da je COVID-19 čovječanstvu dao priliku da se pripremi za buduće pandemije, posebno one koje bi mogle uveliko destabilizirati društvo.

Dodao je kako bi samo u sklopu preventivnih mjera i pripreme za iduću pandemije trebalo izdvojiti najmanje oko milijardu dolara na globalnom nivou.  

"Pozivam svjetske čelnike da oforme globalni tim od oko 3.000 stručnjaka za zarazne bolesti. Oni sa svojim usuglašenim stavovima mogu pomoći čovječanstvu da lakše i bezbolnije prebrodi razorne pandemije", kazao je Gates. 

Ideju o udruženju 3.000 naučnika nazvao je "Global Epidemic Response and Mobilization", a tim tijelom upravljala bi Svjetska zdravstvena organizacija.

Prema Gatesovim riječima, jedna od glavnih uloga GERM-a bila bi obveza izvođenja vježbi izbijanja epidemije u pojedinim zemljama kako bi se provjerilo koliko su pripremljene, piše Time

Gates je dodao da bi sljedeća pandemija mogla imati puno veću stopu smrtnosti od COVID-19.

"Šanse za još jednu pandemiju u sljedećih 20 godina, bilo prirodnu ili umjetnu, više su od 50 posto", kazao je milijarder uz zaključak da društvo u cjelini treba biti spremno i da se ne smije događati da ijedna zemlja u tom smislu vodi izoliranu politiku jer bi to naštetilo zdravlju i sigurnosti drugih.

"Novac trebamo ulagati u istraživačke centre, kompleksne sisteme i visoke tehnologije ali i razvoj novih vakcina. To je minoran trošak ako uzmemo u obzir koliko su države potrošile na COVID-19. Tokom te pandemije samo SAD potrošio je više od 14 milijardi dolara. Zašto? Jer država nije bila spremna za takvo nešto. Srećom smrtnost od koronavirusa iznosila je 0.2 posto, ali pitam se što će biti kad nas pogodi daleko opasnija zarazna bolest", zaključio je Gates.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...