DUŠANKA MAJKIĆ PRAVEDNICA: "Evropska unija je pristrasna i neobjektivna"

Majkićeva je istakla da sve to doprinosi da se u BiH i drugim zemljama zapadnog Balkana smanjuju aspiracije za članstvo u EU jer ni ona sama više nije tako privlačna kao što je bila.

  • Politika

  • 24. Jun. 2022  24. Jun. 2022

  • 5

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić ocijenila je danas da je EU pristrasna i neobjektivna, jer bez ikakvih kriterijuma jednima daje status bezuslovno, a druge nepovratno udaljava.

Majkićeva je istakla da sve to doprinosi da se u BiH i drugim zemljama zapadnog Balkana smanjuju aspiracije za članstvo u EU jer ni ona sama više nije tako privlačna kao što je bila.

Ona je ukazala da se današnja EU ne uspijeva izboriti sa krizama poput izbjegličke, gasne, naftne, pandemijska, te da je činjenica da su poluprazni trgovački centri, previsoke cijene i recesija.

-Možemo se zapitati šta vrijedi Sjevernoj Makedoniji što je ispunila sve uslove ili šta vrijedi posvećenost Srbije evropskim integracijama od koje se bezobzirno traži da prizna nezavisnost samoproglašenog Kosova i uvede sankcije prijateljskoj Rusiji. Današnji svijet se ipak mijenja i više ništa nije isto – dodala je Majkić.

Ona je poručila ako Evropa ne prihvata zemlje zapadnog Balkana u svoje društvo možda postoje drugi za koje bi bili dovoljno dobri, te da na to vrijeme treba sačekati ali ne i predugo.

-Jučerašnja odluka sa Samita EU zatekla je sve zemlje zapadnog Balkana. Poruka koja je tom prilikom poslata da nema ništa od njihovog pristupanja evropskom bloku nije ostavila nikog ravnodušnim. Zadovoljni su jedino Ukrajina i Moldavija kojima je status kandidata ovom prilikom odobren, mi čitamo poklonjen, kao bezuslovan – smatra Majkićeva.

Prema njenim riječima, sada je bar poznato da je BiH među posljednjim u redu čekanja. Ona je ukazala da je činjenica da zemlja nije ispunila sve zahtijevane uslove, međutim, pored toga mnogi smatraju da je “zaslužila” taj status mnogo prije Ukrajine i Moldavije.

Da EU ne manifestuje svoju posvećenost proširenju na zemlje zapadnog Balkana, Majkićeva ilustruje nedavnom izjavom predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja kaže da je Ukrajina bliže EU nego sve zemlje zapadnog Balkana.

-I u slučaju kada ne ispunjava nikakve uslove ona je bliža EU. Za nas je to jasna poruka koja glasi – nećemo vas. Zašto BiH mora ispuniti sve uslove, a Ukrajina i Moldavija ne moraju ništa? – upitala je Majkićeva.

Delegat u Klubu srpskog naroda je ukazala da se BiH pored utvrđenih 14 zahtjeva iz Mišljenja Evropske komisije koje se moraju ispuniti dodaju još dva pa je sad ukupno 16.

-Ukrajini i Moldaviji nisu ni provjeravali. Pristrasna i neobjektivna EU bez ikakvih kriterijuma jednima daje status bezuslovno, a druge nepovratno udaljava – rekla je Majkićeva.

Lideri EU dodijelili su juče status kandidata Ukrajini i Moldaviji, a za region Balkana su izrazili “nedvosmislenu podršku integrisanju”, iako nisu otvoreni pristupni pregovori za Albaniju, Sjevernu Makedoniju niti dodijeljen kandidatski status za BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...