INFORMACIJE KOJE SU SVE ZAPANJILE: Da li Kina zaista posjeduje 30 miliona hektara američkog zemljišta?

USDA kaže da je 383.000 hektara Oklahome prešlo u strano vlasništvo 2020., najviše od bilo koje savezne države.

  • Svijet

  • 26. Jun. 2022  26. Jun. 2022

  • 0

Tvrdnje da financijski interesi Narodne Republike Kine posjeduju 30 miliona hektara privatnog američkog poljoprivrednog zemljišta vjerovatno nisu tačne, prema najboljim dostupnim informacijama.

Ali koliko tačno zemlje posjeduju Kinezi ili bilo koji drugi strani državljani u SAD, nemoguće je reći.

Godine 2021., Ministarstvo poljoprivrede SAD (USDA) izvijestilo je da kineski interesi posjeduju 190.000 hektara u Sjedinjenim Državama, od više od 37 miliona s poznatim stranim vlasništvom na kraju 2020.

Gotovo polovica toga je šuma.

Daleko najveći strani vlasnici bili su Kanađani s 12,4 miliona hektara, a potom Nizozemci i Italijani.

Dakle, prema ovim brojkama, čini se vrlo malo vjerovatnim da je Kina mogla povećati svoje posjede više od 15 puta u 18 mjeseci, bez obzira koliko se trudila.

U Oklahomi, USDA je strano vlasništvo stavilo na više od 1,5 miliona hektara, ili 4% ukupnog poljoprivrednog zemljišta. Kanađani posjeduju otprilike polovicu toga.

Oklahoma je među državama s najvećom koncentracijom zemlje u stranom vlasništvu sa trendom povećanja..

USDA kaže da je 383.000 hektara Oklahome prešlo u strano vlasništvo 2020., najviše od bilo koje savezne države.

Upozorenje je da niko zapravo ne zna koliko je američkog poljoprivrednog zemljišta u stranom vlasništvu. Zakon iz 1978. zahtijeva da se inozemne transakcije prijavljuju saveznoj vladi, ali oni koji su to istraživali kažu da je takvu prodaju teško pratiti jer su mnoge “zamagljene” slojevima pravne kamuflaže.

Ustav Oklahome zabranjuje strano vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem, ali investitori su desetljećima pronalazili načine da zaobiđu tu zabranu, obično preko multinacionalnih korporacija.

Izvješće USDA za 2020. podupire uvjerenje da se strano vlasništvo — iako ne nužno kinesko vlasništvo — nad američkim poljoprivrednim zemljištem ubrzava. Od 2015. do 2020. strano vlasništvo raslo je u prosjeku za 2,2 miliona hektara godišnje, uključujući 2,4 miliona samo u 2020. godini.

Strani interesi sada posjeduju oko 3% poljoprivrednog zemljišta u SAD-u.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...