PREPIRKA RATNIH ZLOČINACA NA TV HAPPY: Tomo Kovač: "Jovica Stanišić je doletio iz Beograda i prenio Karadžiću prijetnju Miloševića da se vojno ne miješa tokom "Oluje"!

Raspravljalo se o akciji "Oluja" u kojoj je Hrvatska porazila samozvanu Republiku Srpska Krajina u ljeto 1995.godine, a Kovač i Pandurević su različito interpretirali ulogu vlasti Republike Srpske u tim događajima.

  • Mini market

  • 29. Jun. 2022  29. Jun. 2022

  • 5

U jutarnjem programu srbijanske telelevizije "Happy", poznatom okupljalištu ratnih zločinaca i ratnohuškača, urednik Milomir Marić jutros je ugostio Vinka Pandurevića, penzionisanog generala Vojske RS, osuđenog ratnog zločinca, i Tomu Kovača, bivšeg ministra policije Republike Srpske, optuženog za ratne zločine, nedostupnog pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Raspravljalo se o akciji "Oluja" u kojoj je Hrvatska porazila samozvanu Republiku Srpska Krajina u ljeto 1995.godine, a Kovač i Pandurević su različito interpretirali ulogu vlasti Republike Srpske u tim događajima.

Tomo Kovač je rekao da su vojske RSK i Republike Srpske imale zajedničku komandu, međutim da su se tokom ratnih događaja koji su prethodili "Oluji" dešavale određene stvari koje su spriječile vojsku pod komandom Ratka Mladića da aktivno sudjeluju u odbrani okupiranih dijelova Hrvatske.

On je rekao da su u to vrijeme odnosi između Radovana Karadžića i Ratka Mladića bili na najnižoj tački i podsjetio da je Karadžić bio u nemilosti Slobodana Miloševića. 

"Sve je to uticalo na spremnost Vojske RS", kazao je Tomo Kovač.

Kovač je otkrio da je nakon što je Hrvatska Vojska zauzela velike dijelove graničnog područja u BIH, na prostoru, Livna, Dinare...; Radovan Karadžić zakazao sjendnicu Vrhovne komande u Banjaluci s ciljem organiziranja vojne pomoći Republici Srpskoj Krajini.

"Međutim, tokom tog sastanka iz Beograda je u Banja Luku helikopterom doletio Jovica Stanišić, načelnik Državne bezbjednosti Srbije. Ovo što sada govorim nadam se da neće uticati na epilog suđenja u Haagu Stanišiću, ali on je tada prenio Karadžiću poruku od Slobodana Miloševića. Rekao je da Milošević zabranjuje bilo kakvu aktivnost Vojske Republike Srpske na ratištu u Hrvatskoj, te da će oni koji prekrše to njegovo naređenje snositi ozbiljne posljedice", kazao je Tomo Kovač, dodajući da je lično prisustvovao tom razgovoru u Banjaluci u ljeto 1995. godine.

Vinko Pandurević je kazao da Kovač iznosi svoje lične impresije, ali da treba imati uvid u širi kontekst i dokumentaciju iz tog vremena.

"Rat u Republici Srpskoj Krajini je ulazio u petu godinu, ona je vojnički potpuno bila inferiorna u odnosu na Hrvatsku. "Oluja" je RSK zatekla sa 50-60 hiljada vojnika, dok je Hrvatska napala sa 150 hiljada pripadnika vojske i policije koji su bili nadmoćni oružano i logistički. I Vojska Republike Srpske je u to vrijeme bila prilično iscrpljena u odnosu na Hrvatsku vojsku, HVO i Armiju BiH. Mi smo tada izgubili deset opština na zapadu Bosne, nismo imali snage da odbranimo dijelove RS, a kamo li da pomažemo sunarodnjacima u Srpskoj Krajini", kazao je Vinko Pandurević.

/"SB"/

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...