TO JE, DAKLE, CIJENA PODRŠKE ČLANSTVU U NATO: Turska od Finske i Švedske traži izručenje 33 osobe

Zahtjev dolazi dan nakon potpisivanja memoranduma između tri države koji otvara put Helsinkiju i Stockholmu prema članstvu u NATO savezu kojem se Ankara do tada protivila.

  • Svijet

  • 29. Jun. 2022  

  • 0

Turska će od Švedske i Finske zatražiti izručenje 33 pripadnika pokreta PKK i Feto koje smatra teroristima, objavio je u srijedu ministar pravosuđa Bekir Bozdag.

Zahtjev dolazi dan nakon potpisivanja memoranduma između tri države koji otvara put Helsinkiju i Stockholmu prema članstvu u NATO savezu kojem se Ankara do tada protivila.

“U sklopu novog dogovora od Finske ćemo tražiti izručenje šest članova PKK-a i šest članova Fetoa, a od Švedske deset članova Fetoa i 11 članova PKK-a“, rekao je ministar, a prenose turski mediji.

Kurdistanska radnička partija (PKK) proglašena je terorističkom organizacijom u Turskoj, Evropskoj uniji i SAD-u.

Feto je pokret propovjednika Fethullaha Gulena, nekadašnjeg saveznika, a danas protivnika predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kojeg on smatra krivcem za pokušaj vojnog puča u julu 2016. godine.

Erdogan se u utorak, uoči otvaranja sastanka na vrhu NATO-a u Madridu, na nekoliko sati sastao s finskim kolegom Saulijem Niinistom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson.

Turska je blokirala ulazak dvije države u NATO, optuživši ih da je sklonila militante dva pokreta.

Na kraju skupa u Madridu predstavljen je memorandum tri države koji otvara put za proširenje Saveza.

“Turska je dobila ono što je htjela”, saopćio je ured turskog predsjednika, govoreći pritom o “potpunoj saradnji“ država u borbi protiv terorizma.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...