NJEMAČKI NAUČNICI UPOZORAVAJU: Majmunskim boginjama moguće se zaraziti i ukoliko ste bili u kontaktu sa…

Iako stručnjaci ne vjeruje da će ta virusna bolest zahvatiti svijet u istom opsegu kao COVID-19, liječnici upozoravaju ljude, posebno trudnice i roditelje mališana da obrate pažnju na simptome.

  • Zdravlje

  • 06. Jul. 2022  06. Jul. 2022

  • 1

Istraživanje njemačkog sveučilišta je pokazalo da je moguća zaraza majmunskim boginjama i preko površina koje su koristile oboljele osobe ako su te površine jako kontaminirane virusom, dodajući pritom da je to moguće samo u određenim slučajevima.

Pretpostavljamo da površine moraju biti jako kontaminirane virusom da bi se netko zarazio dodirivanjem takve površine, rekao je Johannes Knobloch, voditelj istraživanja na njemačkom Sveučilišnom medicinskom centru Hamburg-Eppendorf.

To je posebice moguće kod ljudi koji rade s pacijentima oboljelim od majmunskih boginja ili onih koji žive zajedno s inficiranom osobom, navodi se u studiji.

Prema dosadašnjim spoznajama, nema rizika od zaraze dodirivanjem javno dostupnih površina, poput kvaka ili tipki u liftovima, pojasnio je Knoblach.

Vjeruje se da se majmunske boginje uglavnom šire putem bliskog fizičkog kontakta između osoba.

Iako stručnjaci ne vjeruje da će ta virusna bolest zahvatiti svijet u istom opsegu kao COVID-19, liječnici upozoravaju ljude, posebice trudnice i roditelje mališana da obrate pažnju na simptome.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...