ALBANCI POSLALI JASNU PORUKU VUČIĆU: Hiljade ljudi na demonstracijama protiv "Otvorenog Balkana", Amerikanci upozorili svoje državljane...

Zgrada u kojoj se nalazi kabinet premijera je takođe bila pod zaštitom policije.

  • Regija

  • 08. Jul. 2022  08. Jul. 2022

  • 1

Na hiljade demonstranata okupilo se jučer u Tirani na poziv opozicionih stranaka kako bi izrazili nezadovoljstvo radom Vlade na čelu sa Socijalističkom partijom, koju Demokratska stranka optužuje za korupciju.

Na protest, koji je protekao mirno, došli su građani iz svih djelova Albanije.

Ovo je prvi protest u organizaciji Sali Beriše od kako se vratio na čelo Demokratske stranke u Albaniji, nakon čega su uslijedile podjele i razmirice unutar stranke.

- Ovo je protest kojim se inauguriše proces uklanjanja Edija Rame sa vlasti. Protesti će prestati tek kada se ostvari glavni cilj - rekao je Beriša.

On je dodao da "danas svi Albanci protestuju protiv manipulacije glasanjem i protiv Otvorenog Balkana".

Sali Beriša je u više navrata optuživao premijera Ramu da je blizak sa rukovodstvom iz Srbije a Otvoreni Balkan nazvao "projektom koji ima za cilj uspostavljanje srpske hegemonije u regionu".

Otvoreni Balkan je regionalna inicijativa koju su 2019. godine pokrenuli Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija.

Premijer Albanije Edi Rama nije komentarisao okupljanje demokrata, ali je ranije najavio da će 7. jula učestvovati na inauguraciji obilaznice oko Valone.

Policija je ranije saopćila da je oko 1.000 pripadnika jedinice za brze intervencije bilo na terenu kako bi osigurali bezbjednost na protestu.

Zgrada u kojoj se nalazi kabinet premijera je takođe bila pod zaštitom policije.

Ambasada SAD-a u Tirani ranije je upozorila svoje državljane da izbjegavaju velika okupljanja u gradu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...