NAPETO NA ISTOKU: Američki razarač plovio u blizini spornih otoka, reagirali KInezi...

Kina tvrdi da nije ometala slobodu plovidbe ili nadlijetanja, optužujući Sjedinjene Države da namjerno izazivaju napetosti.

  • Svijet

  • 13. Jul. 2022  13. Jul. 2022

  • 0

Američki razarač plovio je u blizini spornih otoka Paracel u Južnom kineskom moru, izazivajući bijesnu reakciju Pekinga, koji je saopćio da je kineska mornarica “izvela brod” nakon što je nelegalno ušao u njene teritorijalne vode.

Sjedinjene Države redovno izvode, kako ih nazivaju, operacije slobodne navigacije u Južnom kineskom moru, osporavajući ono što naziva restrikcijama na slobodu plovidbe koje su uveli Kina i drtugi pretendenti na te vode.

Američka mornarica saopćila je da je brod USS Benfold “provodio navigacijska prava i slobode” u Južnom kineskom moru u blizini otoka Paracel, u skladu s međunarodnim pravom”.

Kina tvrdi da nije ometala slobodu plovidbe ili nadlijetanja, optužujući Sjedinjene Države da namjerno izazivaju napetosti.

Komanda Južne oblasti kineske Narodne oslobodilačke armije saopćila je da su američke akcije ozbiljno prekršile kineski suverenitet i sigurnost nelegalnim ulaskom u kineske teritorijalne vode u okolini Paracela, na koje također pretenduju Vjietnam i Tajvan.

- Komanda Južne oblasti organizirala je morske i zrakoplovne snage da slijede, nadziru, upozore i izvedu borod - dodaje kineska vojska, prikazujući forografije Benfolda snimljene s palube kineske fregate Xianning.

- Činjenice još jedom pokazuju da Sjedinjene Države nisu ništa drugo nego izazivači rizika u Južnom Kineskom moru i razarač su regionalnog mira i stabilnosti - navodi se u kineskom saopćenju.

Američka mornarica navodi da je kinesko saopćenje o misiji broda “lažno” i “poslednja je u dugom nizu kineskih akcija na pogrešnom tumačenju zakonitih američkih mornaričkih operacija, i naglašava njene prekomorske i nelegitimne pretenzije na štetu njenih susjeda iz jugoistočne Azije u Južnom kineskom moru”

- Sjedinjene Države brane pravo svake zemlje na letove, plovidbu i operacije gdje god im to međunarodno pravo dopušta – dodaje se u saopćenju.

Kina je preuzela kontrolu nad Paracel otocima od ondašnje južnovijetnamske vlade u 1974. godini.

U ponedjeljak je obilježena šesta godišnica presude međunaridog suda kojom su obezvrijeđene kineske velike pretenzije u Južnom kineskom moru, plovne rute za oko tri triliona dolara vrijedne brodske trgovine svake godine.

Kina nikada nije prihvatila tu presudu.

Ona polaže pretenzije na skoro kompletno Južno kinesko more. Vijetnam, Filipini, Malaezija, Tajvan i Brunei također tu polažu pretnzije, često na kontradiktoran način.

Kina je izgradila vještačke otoke na svojim posjedama u Južnom kineskom moru, uključujuči i aerodrome, izazivajući regionlne brige oko namjera Pekinga, prenosi Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...