NAPETOST RASTE: Američki razarač ponovo prošao kroz Tajvanski moreuz, oštra reakcija Kine...

Američki ratni brod "USS Curtis Wilbur" ponovo je prošao kroz Tajvanski moreuz sedmicu dana nakon što je Taipei izvijestio o dosad najvećem upadu kineskih vojnih aviona u tajvansku zračnu zonu.

  • Svijet

  • 23. Jun. 2021  23. Jun. 2021

  • 0

Sedma flota američke mornarice saopštila je da je u utorak razarač klase Arleigh Burke, naoružan vođenim raketama, izveo rutinski tranzit kroz Tajvanski moreuz, u skladu sa međunarodnim pravom, i da se ovim potezom pokazuje američka posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku, prenosi Tanjug pisanje agencije Reuters.

Najnovija misija dolazi otprilike sedmicu dana nakon što je Tajvan izvijestio da je 28 aviona kineske avijacije, uključujući lovce i bombardere, ušlo u tajvansku zonu identifikacije protuzračne odbrane.

Taj incident uslijedio je nakon što su lideri Grupe sedam izdali zajedničko saopštenje u kome kritiziraju Kinu zbog niza pitanja i ističu značaj mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza, navodi Reuters.

Peking navodi da su njegove aktivnosti oko Tajvana usmjerene na zaštitu suvereniteta Kine i odvraćanje stranih snaga, dok vlada Tajvana osuđuje ovakve poteze kao pokušaje zastrašivanja.

Kritike Kine

Kina je u srijedu saopštila da SAD predstavlja najveće sigurnosne rizike u regiji Pacifika nakon što je američki ratni brod ponovo plovio Tajvanskim moreuzom.

Istočna komanda kineske Narodnooslobodilačke vojske saopštila je da su njene snage nadgledale američko plovilo tokom njegovog prolaska i da su ga upozorile, prenosi Reuters.

“Američka strana namjerno izvodi stare trikove, izaziva nevolje i remeti situaciju u Tajvanskom moreuzu. To u potpunosti pokazuje da su Sjedinjene Američke Države najveći izvor rizika za regionalnu sigurnost i mi se tome odlučno protivimo”, navodi se u saopštenju kineske armije.

Tajvansko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je brod plovio u pravcu sjevera kroz moreuz i da je situacija normalna.

Isti brod prošao je moreuzom prije mjesec dana, što je navelo Kinu da optuži SAD za prijetnju miru i stabilnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...