TENZIJE NA ISTOKU: Američki razarač na meti kineske vojske, oglasila se i Bijela kuća...

Sjedinjene Države  podupiru saveze u azijsko-pacifičkom području nastojeći se suprotstaviti kineskoj asertivnosti u Južnom kineskom moru i Tajvanskom tjesnacu dok Peking nastoji napredovati u svojim teritorijalnim težnjama.

  • Svijet

  • 23. Mar. 2023  

  • 0

Kineska vojska saopćila je danas da je uočila i ispratila američki razarač koji je ilegalno ušao u vode oko Paracelskih otoka u Južnome kineskom moru. U saopćenju vojska kaže da je razarač s navođenim projektilima USS Milius upao u kineske teritorijalne vode narušavajući mir i stabilnost na prometnom plovnom putu.

"Naše snage bit će na visokom stepenu pripravnosti sve vrijeme i poduzet ćemo sve nužne mjere za odlučnu zaštitu svog suvereniteta i sigurnosti te stabilnosti u Južnom kineskom moru", rekao je Tian Junli, glasnogovornik kineskoga južnog zapovjedništva.

 

Američka mornarica danas je osporila saopćenje kineske vojske rekavši da je razarač izvodio "rutinske operacije" u Južnom kineskom moru te da nije otjeran. "Sjedinjene Države nastavit će letjeti, ploviti i djelovati gdjegod dopuštaju međunarodni zakoni", navodi se u saopćenju Sedme flote američke mornarice.

Napetosti između SAD-a i Kine porasle su u tom području.  Sjedinjene Države  podupiru saveze u azijsko-pacifičkom području nastojeći se suprotstaviti kineskoj asertivnosti u Južnom kineskom moru i Tajvanskom tjesnacu dok Peking nastoji napredovati u svojim teritorijalnim težnjama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...