SVIJET ZABRINUT OŠTEĆENJEM JEDNE NUKLEARKE: Crni scenarij nadmašio bi posljedice nuklearnih katastrofa u Černobilu i Fukušimi

Šef vojno-civilne uprave Energodar Aleksander Volga rekao je da bi oštećenje nuklearne elektrane u Zaporižju izazvalo radioaktivno onečišćenje bez presedana.

  • Svijet

  • 11. Avg. 2022  

  • 0

Nukelarne elektrane s razlogom izazivaju bojazan, i to cijelog svijeta. To ne treba čuditi, iskustva s Černobilom još su svježa, a i Rusija se nakon napada na Ukrajinu poigravala s nuklearnim scenarijem.

Zato se s posebnom pažnjom prati stanje u nuklearki Zaporižje, koju su Rusi zaposjeli još u martu. Nuklearka je nedavno granatirana, za što se obje strane međusobno prebaciju odgovornost, uz bojazan cijelog svijeta.

Zato je donekle umirujući izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kojem se kaže da su subotnja granatiranja izazvala stanovita oštećenja, ali da mjerenja radijacije i dalje pokazuju normalan nivo.

Međutim, šef vojno-civilne uprave Energodar Aleksander Volga rekao je da bi oštećenje nuklearne elektrane u Zaporižju izazvalo radioaktivno onečišćenje bez presedana.

On je kazao da su prestali napadi na reaktore, ali da se nastavlja granatiranje istrošenog nuklearnog goriva u neposrednoj blizini bloka 6.

Oštećenje infrastrukture nuklearne stanice imalo bi posljedice neviđenih razmjera. Globalna katastrofa daleko bi nadmašila posljedice nuklearnih katastrofa u Černobilu i Fukušimi u smislu radioaktivnog zagađanja, izvještava TASS, prenosi Net.hr.

Šef Energoatoma Petro Kotin rekao je da je nivo rizika na jugu pod ruskom okupacijom vrlo visok i inzistirao je na tome da je ključno da Kijev do zime vrati kontrolu nad postrojenjem. On je dodao da je prošlosedmično rusko granatiranje oštetilo tri linije koje povezuju elektranu Zaporižja s ukrajinskom mrežom i da Rusija želi spojiti postrojenje na svoju mrežu, piše Daily Mail.

Ma koliko obje strane međusobno prebacivale odgovornost i ma koliko se tvrdilo da su ratna djelovanja prestala, svijet itekako ima razloga za zabrinutost. I granatiranje istrošenog nuklearnog goriva također je opasno, naročito kad je takvo oružje u rukama sile koja je njime rado zveckala.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...