OBJAVLJEN NALAZ OBDUKCIJE: Matijanić je imao obostranu upalu pluća, akutne povrede srca, Sjogrenov sindrom...

Zabilježen je i masivni otok pluća te izljev tekućine u osrčje kao i generalizirani zastoj krvi

  • Hronika

  • 13. Avg. 2022  

  • 0

Portal Index objavio je patološko-anatomsku dijagnozu obdukcije svog novinara Vlade Matijanića koji je umro 5. augusta od covida-19. Radi se o dijagnozama koje je patolog mogao uočiti tokom obdukcije, ali će se detaljniji razlozi smrti odnosno uzroci nastajanja tih dijagnoza znati tek kad se završi patohistološka analiza (PHD) tkiva.

U ovoj prvoj dijagnozi patologa, izvještava Index, utvrđena je obostrana intersticijska upalu pluća te akutne povrede srca što je, kažu patolozi, posljedica covid infekcije. Također je zabilježen masivni otok pluća te izljev tekućine u osrčje kao i generalizirani zastoj krvi.

Za covid-19 specifični su kod Matijanića nađeni ugrušci u malim plućnim arterijama te sitna krvarenja u plućne alveole i intersticij pluća. Zabilježen je i otok mozga te Sjogrenov sindrom odnosno khonična upala žlijezde slinovnice i hronična upala dušnika i bronha.

Sve te promjene opisane su u literaturi kao dio covid pneumonija (tromboza u malim arterijama, krvarenja u alveole...).

Prema istraživanjima stručnjaka, otkako je krenula pandemija u pravilu snažne obostrane upale pluća razvijaju se uglavnom deseti dan od zaraze, a pacijenti za to vrijeme imaju problem s disanjem. Naime, u alveolama je zrak, a u intersticiju sitne krvne žile kapilare koje prenose zrak u krvotok.

No, kad se to poremeti, odnosno alveole više nisu ispunjene zrakom, a intersticij je istodobno otečen, povećava se udaljenost između alveola i kapilara što onemogućava oksigenaciju, odnosno dolazi do manjka kisika i pacijent sve teže diše, opisuju stručnjaci.

Takve obostrane upale pluća mogu nastati i u kraćem vremenu ako se razvije tzv. ARDS ili akutni respiratorni distresni sindrom koji nije rijedak kod covida-19.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...