BRITANSKI ANALITIČARI O UBISTVU DUGINE: "Ovakvo nešto u srcu Rusije su mogli izvesti samo Rusi"

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nagađa da iza napada možda stoji Ukrajina.

  • Svijet

  • 21. Avg. 2022  

  • 3

Viši saradnik na britanskom institutu Royal United Services Institute, Mark Galeotti, komentirao je za Sky News slučaj ubistva kćeri ultranacionalističkog ruskog ideologa.

Darija Dugina, kćerka Aleksandra Dugina, ubijena je u jučer navečer nakon što je eksplozivna naprava raznijela njeno vozilo Toyotu Land Cruiser. Rusko ministarstvo vanjskih poslova nagađa da iza napada možda stoji Ukrajina.

Naime, vjeruje se kako je prava meta bio sam Dugin, filozof s velikim utjecajem na Kremlj koji je još 2008. najavljivao potencijalnu agresiju na Ukrajinu.

Galeotti smatra da ovaj napad “govori o rastućoj nestabilnosti unutar same Rusije”. Kazao je da je Dugina postala prilično ugledna novinarka u zemlji i da je radila za novinsku kuću koju navodno vodi muškarac kojemu je Velika Britanija uvele sankcije zbog širenja dezinformacija.

"To je neko ko ima razne vrste bliskih veza s ljudima oko Kremlja i zastupa istu vrstu ekstremnog nacionalističkog stajališta kao i sam Dugin. Dakle, moguće je da se sama, na neki način, postavila za metu. Ali, s obzirom na situaciju, vjerovatnije je da je meta bio njen otac", rekao je Galeotti.

Analitičar je komentirao i navode da iza napada stoji Ukrajina.

"Da, može se s jedne strane reći da Ukrajinci imaju najviše razloga da preziru Dugina, koji je navijao za rat. Ali s druge strane, ovo nije mali podvig. Treba biti sposoban izvesti ovakvo ubistvo u srcu Rusije, koja je, na kraju krajeva, sigurnosna država, a zatim izvući iz zemlje sve koji su u to bili uključeni i ne ostaviti nikakve tragove", kazao je Galeotti.

"Sumnjam da bi se Ukrajina odlučila baš za Dugina, ako će već izvršiti atentat u Moskvi. Zato ima toliko drugih teorija o tome da iza ovoga stoji Rusija jer je od Dugina htjela napraviti mučenika ili nešto slično", dodao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...