NJEMAČKI PARLAMENTARAC O SCHMIDTOVIM NAMJERAMA: "Reforme u BiH moraju prevazilaziti etničke podjele"

Analiza koju je Roth objavio govori o kontroverznosti izmjena zakona koje je Schmidt planirao nametnuti te o tome od čega je odustao, a šta i dalje planira učiniti na tom polju.

  • Evropa

  • 23. Avg. 2022  

  • 1

Predsjedavajući Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Njemačke (Bundestag) Michael Roth objavio je nedavni tekst Der Standarda o diskutabilnim namjerama visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta o temi Izbornog zakona BiH.

Analiza koju je Roth objavio govori o kontroverznosti izmjena zakona koje je Schmidt planirao nametnuti te o tome od čega je odustao, a šta i dalje planira učiniti na tom polju.

Zbog toga Roth u svom tvitu poručuje Schmidtu kako trebaju izgledati izmjene u BiH s obzirom na okolnosti u državi.

"Svaka izborna reforma u BiH mora biti vođena prevazilaženjem etničkih podjela i inkrustiranih struktura moći", napisao je on.

Osim toga on podsjeća još i na to da su "građani BiH prije svega građani i građanke ove države sa jednakim pravim i dužnostima" poručujući mu očigledno tako da ne bi trebao nikoga stavljati u povoljniji položaj u odnosu na druge.

Inače, Christian Schmidt je političkim liderima u BiH poručio da će morati pokušati još jednom se sami dogovoriti o izmjenama te da će, ukoliko to ne uspije, on nametnuti ono što smatra ispravnim. Zbog takve konstrukcije, jasno je da na adresu OHR-a stižu brojna lobiranja, ali i javne poruke i kritike poput ove.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...