ZDRAVSTVENA INSPEKCIJA O ISTRAZI SMRTI NOVINARA VLADIMIRA MATIJANIĆA: "Nismo uočili značajnije propuste, liječnica mu je predložila cijepljenje"

Tadić je predstavila nalaz zdravstvene inspekcije o smrti novinara Matijanića koji je preminuo 5. kolovoza, navodeći kako je „smrtni ishod bio posljedica nepredvidivog, odnosno brzonapredujućeg tijeka upalne bolesti srčanog mišića i plućnih promjena kao komplikacija osnovne bolesti covida-19".

  • Regija

  • 24. Avg. 2022  24. Avg. 2022

  • 2

Ministar zdravstva Vili Beroš sazvao je konferenciju za medije na kojoj predstavlja nalaz zdravstvene inspekcije i zaključak stručnog povjerenstva u slučaju preminulog novinara Vladimira Matijanića, piše Jutarnji list.

Na početku Beroš je predstavio članove Povjerenstva; Ivan Puljiz, Senka Kakjčić, Eduard Galić, Venija Cerovečki Nekić, Miroslav Mayer, Davor Majer.

Predstavnica Ministarstva zdravstva, doktorica Mirjana Tadić zatim je predstavila nalaze inspekcijskog nadzora.

- Analizom postupka zdravstvenih djelatnika koji su bili uključeni u pružanje medicinske skrbi Vladimiru Matijaniću, nismo uočili značajnih stručnih propusta, rekla je Tadić.

- Pacijenti koji boluju od autoimunih bolesti u većem su riziku od teškog oboljenja od covida. Liječnica mu je preporučila cijepljenje i zakazala mu termin, on je samoinicijativno kontaktirao specijalisticu koja mu je preporučila da odgodi cijepljenje te da uzima terapiju. On ju nije uzimao, a kasnije se nije javio, iznijela je Tadić.

Tadić je predstavila nalaz zdravstvene inspekcije o smrti novinara Matijanića koji je preminuo 5. kolovoza, navodeći kako je „smrtni ishod bio posljedica nepredvidivog, odnosno brzonapredujućeg tijeka upalne bolesti srčanog mišića i plućnih promjena kao komplikacija osnovne bolesti covida-19".

- Skup dvaju akutnih upalnih zbivanja vitalnih organa, srca i pluća, doveo je kod pacijenta do rapidnog pogoršanja srčane i dišne funkcije koja je rezultirala kardio-respiratornim arestom pri čemu brzina kliničkog urušavanja stanja pacijenta govori da je kod njega bila ključna uloga brzo napredujućeg miokarditisa koji je doveo do smrti mehanizmom maligne artimije što može nastupiti u iznimno kratkom periodu, rekla je Tadić.

Tadić, voditeljica Službe u Samostalnom sektoru za inspekcije u zdravstvu u Ministarstvu zdravstva, najavila je da će se nalaz inspekcije proslijediti DORH-u i Hrvatskoj liječničkoj komori.

Miroslav Mayer, iz Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju KBC-a Zagreb naveo je da je Matijanić prvi put zbog autoimunih bolesti na Rebro stigao u prosincu 2020.

- Bio je još na jednoj kontroli koja je bila nakon hospitalizacije. Tada je preporučena terapija. Više nije dolazio na kontrole u KBC. Odlučio se na drugo mišljenje, objasnio je Mayer.

Podsjetimo, Matijanić je umro je 5. kolovoza od posljedica covida, što je izazvalo veliku pažnju javnosti nakon što je njegova partnerica Andrea Topić objavila da mu liječnici u splitskoj bolnici i hitna pomoć nisu željeli pomoći iako je imao niz komorbiditeta.

Pokrenuta je istraga kako bi se utvrdile okolnosti njegove smrti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...