TURISTIČKI BUM NA JUGU BOSNE I HERCEGOVINE: Prvi put u ponudi i Veliko jezero, do kraja godine broj posjetitelja mogao bi premašiti rekord...

- Izgradnja ovih cesta nije samo pitanje infrastrukture potrebne turistima nego i stanovnicima općine kojih je sve manje - zaključuje Vuletić.

  • Ekonomija

  • 03. Sep. 2022  03. Sep. 2022

  • 0

Špilju "Vjetrenicu" do 1. rujna ove godine posjetilo je 13.000 turista kako domaćih tako i inozemnih, a tamošnji menadžment se nada kako će do kraja godine broj posjetitelja dostići pretpandemijsku, 2019. godinu kada je bilo registrirano oko 14.000 posjetitelja.

- Nadamo se da će do kraja godine broj posjetitelja doseći brojku iz 2019. godine, kada je bilo registrirano oko 14.000 turista, ali i prerasti – kazao je u razgovoru za Fenu ravnatelj JP "Vjetrenica" Nikša Vuletić .

Upiti, najave i interes za posjetom, tvrdi Vuletić, ukazuju na mogućnost dvostruko veće posjećenosti iu odnosu na lani kada su imali dosta domaćih turista, oko 10.000 godina su se i samu promociju usmjerili na domaće tržište.

Najmanje turista imalo je u jeku pandemije koronavirusa, 2020. godine, manje od 6.000.

U ponudi prvi put i Veliko jezero

Vuletić ističe kako je ove godine za turističke posjete prvi put otvoreno i Veliko jezero.

- Puno je interesa, poziva i upita za ovaj izlet pa je pretpostavka da ćemo sljedeću sezonu obilježiti pozitivnim brojem izleta i prihoda. Zato bismo ovo ljeto izlete do jezera mogli nazvati probnim i promotivnim – ocjenjuje Vuletić.

Iako, veli, interesa ima i uvjeti su stvoreni, tek će se sljedeća sezona vidjeti rezultati.

Također, napominje kako izlet ovisi o vodostaju zbog čega su ograničeni samo na ljetno razdoblje, odnosno srpanj i kolovoz.

- Tura je organizirana tako da ide u pratnji stručnog vodiča speleologa što ni na koji način ne ugrožava špilju. Ide se već postojećom stazom, a preko jezera se prelazi čamcem koji je za tu svrhu ostavljen na 1.300 metara od ulaza i služi i za redovan monitoring uvjeta špilje i očitanja logera koji su postavljeni na 30 lokacija u špilji - objašnjava Vuletić.

Pored špilje Vjetrenice i nove ture do Velikog jezera u ponudi je Biospeleološki muzej, Info edukativni centar, Ćirina staza.

Što se tiče strukture posjetitelja, ravnatelj Vuletić ističe kako su uz domaće goste brojni i oni iz susjednih država, ali da je u posljednje vrijeme sve više i posjetitelja iz Poljske, Češke, SAD-a, Velike Britanije, pa je taj broj otprilike izjednačen.

- Posjetitelji koji su nam bili česti iz Dubrovnika u obilaznoj ruti, sad su znatno rjeđi zbog ceste Stolac - Neum jer je promet iz Dubrovnika preusmjeren preko Neuma - tvrdi Vuletić.

Napominjemo da bi brojka posjetitelja bila puno veća da je uvjetovana cesta Slano-Orahov Do i Ravno-Hutovo.

Po njemu, jedino rješenje opstanka i razvoja je izgradnja spomenutih cesta, i to u što skorijem roku.

- Izgradnja ovih cesta nije samo pitanje infrastrukture potrebne turistima nego i stanovnicima općine kojih je sve manje - zaključuje Vuletić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...