PRIJE DVIJE GODINE: Šta je kralj Charles rekao na obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici (VIDEO)

Prisjetio se 2018. godine kada je u okviru samita o Zapadnom Balkanu u Londonu u svom Clarence Housu ugostio porodice žrtava genocida.

  • Sjećanje

  • 14. Sep. 2022  

  • 0

Novoimenovani kralj Velike Britanije Charles III obratio se putem videolinka prije dvije godine na 25. obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

S obzirom na to da je zbog globalne pandemije koronavirusa koja je tada vladala, obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici bilo izmijenjeno, a broj onih koji su mogli prisustvovali obilježavanju u Memorijalnom centru u Potočarima ograničen, većina političkih zvaničnika se obratila putem videolinka.

Među njima i Charles III koji je tada nosio titulu princa.

Charles je svoje obraćanje započeo riječima da je veoma dirnut što je uopće pozvan da se obrati povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, ali je u isto vrijeme i tužan jer su ga okolnosti spriječile da posjeti Srebrenicu, susretne se sa Majkama Srebrenice i ostalim porodicama.

"Duboko su me dirnuli izuzetni i hrabri napori onih koji neumorno rade na potrazi za pravdom, ponovnoj izgradnji povjerenja i vraćanju nade svojim zajednicama. Grozni događaji u julu 1995. godine od strane međunaordnih sudova potvrđeni kao genocid su strašna mrlja na našoj kolektivnoj svijesti. Međunarodna zajednica je iznevjerila one koji su ubijeni, one koji su nekako preživjeli i one koji su pretrpjeli strašan gubitak najmilijih", poručio je Charles.

"Pamćenjem boli prošlosti i učenjem lekcija iz nje, zajedno možemo odlučiti da se to nikada ne smije ponoviti. Zato je sad organizacija poput britanske "Remembereing Srebrenica" tako važan, i zato, 25 godina nakon što su ovi strašni zločini počinjeni, trebamo stajati u odlučnoj solidarnosti sa onima koji su toliko puno izgubili", kazao je on.

Prisjetio se 2018. godine kada je u okviru samita o Zapadnom Balkanu u Londonu u svom Clarence Housu ugostio porodice žrtava genocida.

Na kraju svog obraćanja, rekao je kako se sjećanjem žrtava genocida u Srebrenici, onih koji su umrli, ali i onih koji su preživjeli, zapravo odajemo počast i obavezujemo da teški, neophodni proces pomirenja.

(Klix.ba)

Projekat "Sjećanje na prošlost - temelj izgradnje budućnosti" realiziran je uz podršku BH Telecoma.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...