POVUČENE PREPORUKE ZA DVIJE TERAPIJE PROTIV KORONE: Nove varijante virusa učinile su ih zastarjelima…

Stručnjaci WHO-a su savjetovali da se te terapije ne koriste, čime su povukli ranije preporuke koje su ih podržavale.

  • Zdravlje

  • 17. Sep. 2022  

  • 0

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) više ne preporučuje dvije COVID-19 terapije antitijelima jer su ih omikron i posljednje varijante virusa učinile zastarjelima.

Dvije terapije, sotrovimab i casirivimab-imdevimab, bile su među prvim lijekovima protiv koronavirusa na početku pandemije. Virus je od tada evoluirao te sve više laboratorijskih istraživanja pokazuje da one imaju ograničeno djelovanje na nove varijante.

Stručnjaci WHO-a su savjetovali da se te terapije ne koriste, čime su povukli ranije preporuke koje su ih podržavale.

Sotrovimab, lijek GSK-a i partnerske kompanije Vir Biotechnologyja, povučen je s američkog tržišta već u aprilu, nakon što je tokom pandemije donio milijarde dolara zarade.

Casirivimab-imdevimab Regenerona i Rochea također je donio milijarde zarade. Američka agencija za lijekove (FDA) revidirala je svoje mišljenje o tom lijeku u januaru, ograničivši ga na manju grupu pacijenata zbog slabijeg učinka na omikron soj.

Evropski regulator i dalje preporučuje obje terapije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...