GALOPIRAJUĆA INFLACIJA UZIMA DANAK: Hrana u Hrvatskoj poskupjela 20 posto

Posljednja tri mjeseca inflacija se zadržava na više od 12 posto.

  • Ekonomija

  • 17. Sep. 2022  17. Sep. 2022

  • 2

Inflacija u Hrvatskoj je u augustu bila 12,3 posto, a u tom mjesecu najviše su, za skoro 20 posto u odnosu na august prošle godine, poskupjeli hrana i bezalkoholna pića, objavio je danas hrvatski državni Zavod za statistiku.

Kako je naveo, stopa inflacije od 12,3 posto u augustu jednaka je onoj u julu ove godine.

Početkom ove godine inflacija je iznosila manje od šest posto, a zatim su zbog rata u Ukrajini i energetske krize cijene eksplodirale.

Posljednja tri mjeseca inflacija se zadržava na više od 12 posto, javlja HRT.

U augustu su najviše, za gotovo 20 posto u odnosu na isti mjesec lani, poskupjeli hrana i bezalkoholna pića.

Usluge restorana i hotela veće su za 17 posto, sredstva za održavanje domaćinstva poskupjela su 15 posto, a prijevoz 14 posto.

Odjeća i obuća skuplji su za oko šest posto. Kada se uporede cijene hrane i pića u augustu prošle i ove godine, rast je nevjerovatnih 20 posto.

Vrhunac sezone, veliki broj turista te povećana potražnja u hotelima i restoranima utjecali su i na rast cijena. To se odnosi prije svega na turistički sektor koji je ove godine podigao ukupnu visinu cijena jednog dijela robe široke potrošnje i nakon turističke sezone će se cijene vjerovatno početi smirivati i padati”, kazao je ekonomski analitičar Damir Novotni.

Do kraja septembra će se vidjeti koliko će odluka o zamrzavanju cijena određenih prehrambenih proizvoda i energenata utjecati na stopu inflacije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...