DOKTORI UPOZORAVAJU: Kod grlobolje gotovo svi radimo istu grešku, može biti vrlo opasno…

Kako hladniji mjeseci polako ali sigurno stižu, mnogi od nas će primijetiti da patimo od sezonskih prehlada i gripe.

  • Zdravlje

  • 18. Sep. 2022  

  • 0

Međutim, ako se nađete sa začepljenim grlom, ispada da je najgora moguća stvar koju možete učiniti jest pokušati ga pročistiti kašljucanjem.

Na ovo je upozorila  dr. Inna Husain,  također poznata kao @ThroatDoc, koja je uz  viralni video napisala: "Pročišćavanje grla je tako loše za vas!" U videu je s užasom reagira na hipotetskog pacijenta koji joj je kaže da kašljucanjem čisti sluz iz grla. "Pročišćavanje grla uzrokuje iritaciju koja dovodi do veće proizvodnje sluzi!" napisala je u videu.

U sljedećim je videozapisima razradila da će čišćenje grla izazvati iritaciju koja može dovesti do osjetljivosti i daljnjih problema.  Ali dobra vijest je da se situacija može poboljšati ako grlu date priliku da zacijeli tako što ćete ga manje čistiti.

Može oštetiti glasnice

Međutim, pokazalo se da čišćenje grla ne dovodi samo do preosjetljivosti i povećane proizvodnje sluzi, već može oštetiti i vaše glasnice. Odjel za otorinolaringologiju Medicinskog fakulteta u San Antoniju rekao je da je to 'izuzetno traumatično' za vaše glasnice i može čak uzrokovati da vam slina 'sjedne u grlo'.

Umjesto da pročistite grlo, doktor Husain savjetuje  'tvrd gutljaj', odnosno gutate na suho, pijete vodu,  ili se inhlairate.  

Voda i inhaliranje će razrijediti sluz

Naravno, to se ne odnosi na iskašljavanje koje je ponekad nužno  nego više na kronično "khm-khm" kašljucanje kada je grlo iziritirano.

Odsjek na Univerzitetu Texas također preporučuje da se dobro hidrirate kako biste spriječili potrebu za čišćenjem grla.  Ako je potrebna dodatna pomoć, liječnici mogu propisati mukolitik koji će smanjiti gustoću sluzi. Objasnili su da je sljedeći put kad osjetite potrebu za kašljanjem najbolji način da reagirate da popijete ili progutate vodu.

Pokušaj tihog nakašljanja također je dobar način da smanjite potencijalnu štetu koju također činite. Odjel je također savjetovao da ako želite održati svoje glasnice u vrhunskom stanju, čak i kada se osjećate dobro, dobra je ideja da odmorite glas 10 minuta za svaka dva sata razgovora.

Video pogledajte OVDJE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...