HISTORIČAR MILIVOJ BEŠLIN: "Dodik i Orban kao posebnu poveznicu imaju i snažan antimuslimanski rasizam ugrađen u temelje kriminalnog poretka"

"Dobra vest je da će porazom zločinačkog režima u Moskvi, i Mađarska i Srbija i Dodikov feud u državi Bosni i Hercegovini, doći na red", kazao je Bešlin.

  • Društvo

  • 30. Sep. 2022  30. Sep. 2022

  • 2

Potpuno su logične pohvale koje na račun Milorada Dodika izgovara mađarski autokrata Viktor Orban. Orban, Dodik i Vučić su prirodni saveznici i ne treba nikoga da čudi što se oni međusobno podržavaju i sarađuju na destrukciji demokratskog poretka na Zapadnom Balkanu – kaže za Danas historičar Milivoj Bešlin u odgovoru na pitanje kako je razumio poruku premijera Mađarske, uoči izbora u BiH: „Božji blagoslov za sve Srbe na Balkanu“.

Ovakva izjava u većinskom, regionalnom javnom mnijenju protumačena kao direktno miješanje u izborni proces u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da predsjednik Srbije naveliko gradi bliske odnose sa zemljama Višegradske grupe (Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska), odnosno da nerijetko dobija direktnu političku podršku, prije svega, od premijera Mađarske, Bešlin kaže da je riječ o istom sistemu koji Vučić, Orban i Dodik grade: korumpirani i dozirano represivni autoritarni populizam sa snažnim osloncem na Putinov režim.

“Sva trojica su suprotstavljeni idejama demokratske i pluralne Evrope i zapadnog sistema vrijednosti. Dodik i Orban kao posebnu poveznicu imaju i snažan antimuslimanski resantiman i antimuslimanski rasizam ugrađen u temelje kriminalnog poretka. Naravno, tu su i ksenofobija, ekstremni nacionalizam, neofašizam i istorijski revizionizam i rehabilitacija fašističkih kvislinga iz Drugog svjetskog rata “, smatra Milivoj Bešlin.

To je ono, napominje on, što su javne politike i javno formulisani stavovi.

“Jednoga dana, neki budući istoričari, kada se arhivi otvore će vjerujem pronaći i bliske kriminalno-finansijske poveznice ova tri proruska i antizapadna, populistička i antidemokratska režima. Zbog svega toga je normalno da Orban podržava Dodika i predstavlja ga kao „čovjeka mira“, iako je svima jasno da je Dodikova uloga koju je preuzeo od zločinačkog režima u Kremlju da na Zapadnom Balkanu otvori novi, za Rusiju rezervni front, kako bi se pažnja demokratskog svijeta usmjerila iz Ukrajine na Balkan”, ističe Bešlin.


Prema njegovim riječima, u tu svrhu Dodik, podržan od Vučića i Vučićevog patrijarha Porfirija, pominje promjenu granica i razvaljivanje Bosne i Hercegovine, jer je to najkraći put da Jugoistočna Evropa iznova potone u bezdan rata i zločina.

“Naposlijetku, ni samom Orbanu nije strana ideja o nasilnoj promjeni granica, jer je poznato njegovo revanšističko zalaganje za obnovu sentištvanske Mađarske i slični opaki narativi o 64 županije. Dobra vijest je da će porazom zločinačkog režima u Moskvi, i Mađarska i Srbija i Dodikov feud u državi Bosni i Hercegovini, doći na red. Žao mi je što će građani ili preciznije, podanici ova tri nacional-populistička i proruska režima platiti visoku cijenu svojih katastrofalnih izbora”, zaključuje Bešlin.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...