DIO RUSKE JAVNOSTI ZGROŽEN: "Putinova šarada usred ratnog poraza ući će u historiju kao trijumf gluposti"

Proputinovski političari su u pobjedničkom transu zbog aneksije, trezveni dio ruske javnosti izražava zgražanje.

  • Svijet

  • 01. Okt. 2022  01. Okt. 2022

  • 0

Vladimir Putin krenuo je putem bez povratka. Voda ga nosi i niti on sam više ne zna kako će sve završiti. I dok su proputinovski mediji i političari u potpunom pobjedničkom transu zbog aneksije, s druge strane trezveni dio ruske javnosti izražava zgražanje zbog Putinovih bezumnih političkih poteza.

Nakon farse s referendumom, Putin je pripojio Rusiji jugoistočne dijelove Ukrajine, i to čak i one koje njegova soldateska uopće ne kontroliše. Tako politolog Aleksandar Kinaev na svom Telegram kanalu piše: "Nije mi jasno kako možete pripajati nešto što ne kontrolišete!"

I dok prokremaljska mašinerija euforično pozdravlja to nelegalno otimanje tuđeg teritorija, dio ruske javnosti zgražava se nad tim činom, otvoreno izražavajući bojazan za budućnost zemlje i naroda. Putin je u svom govoru o pripojenju, za koji politolog Kiril Gončarov kaže da je zapravo bio ubogi govor za umorne kolhoznike, citirao jednog od ideologa "ruskog fašizma" Ivana Iljina (pobjegao je iz Rusije nakon dolaska boljševika na vlast): "Pravda je na našoj strani. Rusija je iza nas. Vjerujem u duhovnu snagu ruskog naroda i prihvaćam njegovu povijesnu sudbinu svojim instinktom i svojom voljom. Njihov duh je moj duh, njihova sudbina je moja sudbina, njegova patnja je moja bol, a njeno blagostanje moja je radost".

Putin je, s obzirom na ne baš sjajni položaj na bojištu i rat koji se odužio već gotovo sedam mjeseci te da ublaži šok zbog mobilizacije, tražio način da ruskoj javnosti da jednu "dudu varalicu" -  lažnu pobjedu pod egidom aneksije dijela Ukrajine. I nakon toga, čak lakonski i licemjerno, uputio Ukrajincima - ponudu za pregovore!?

Međutim, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedvojbeno je poručio da jest za pregovore s Rusijom, ali ne i s Putinom. Kijev čeka novog vladara da s njim pregovara! Ruski sociolog Igor Ejdman dao je pak na društvenim mrežama razorni komentar Putinova govora: "Nemojte se smijati Putinu. On želi prekinuti rat koji gubi", piše Jutarnji list.

Ruski sociolog ironično navodi: "Hitler se nije domislio da anektira Staljingrad, Moskvu i Lenjingrad i zato je izgubio rat! A Putin je pametan. Ima on klikere. On je sve predvidio i zato mu je pobjeda u džepu", piše Ejdman s gorčinom te ironično nastavlja: "Dajte već jednom aneksirajte teksašku ili newyoršku narodnu republiku, da jednom zauvijek završimo s NATO-om." "Putinova šarada usred ratnog poraza ući će u historiju kao trijumf gluposti i besramlja", zaključuje Igor Ejdman.

Ruska antropologinja Aleksandra Arhipova smatra da je Putin ovim govorom pokazao da je skliznuo u ezoteriju i pao na razinu bapskih teorija zavjere.

No, današnji kremaljski ideolog "ruskog svijeta" Aleksandar Dugin pak, za razliku od Gončarova, Putinov govor naziva sakralnim, koji će imati dugoročne posljedice. Putina uspoređuje sa "starozavjetnim Davidom koji je praćkom oborio diva Golijata".

alt

Vladimir Putin s šefovima ukrajinskih regija koje je pripojio Rusiji

Urednica Russia Todaya, jedna od vodećih ratnih huškačica Putinove propagandne mašinerije, kaže da danas u Rusiju gleda cijeli svijet, svi oni koji se nisu i ne mogu otarasiti bremena kolonijalizma, diktata i fašizma kolektivnog Zapada.

"Prije su tako gledali puni nade i vjere u SSSR, ali nije uspjelo. Ovoga puta nemamo pravo na poraz", piše Margarita Simonjan, koja dodaje da je "ovo povijesno vrijeme te da joj niz lice klize suze radosnice." Književnik i zastupnik proputinovske stranke Pravedna Rusija Zahar Prilepin Putina uspoređuje s imperatorom: "Njegove imperatorske ruke ne drhte, to su ruke trudbenika", piše na svom Twitteru i objavljuje fotografiju Putinovih ruku dok potpisuje akt o aneksiji. No, poznati ruski politolog Abas Galjamov pak kaže za rusku redakciju BBC-ja da "Putin ne ratuje s Ukrajinom, nego s realnošću".

Ruski politolog smatra da se Putin pogubio i postao iracionalan. Putin je, kaže Galjamov, većinu svoga govora posvetio "obračunu sa Zapadom" koji se želi domoći ruskih bogatstava i uništiti Rusiju. "Putin se služio rječnikom kakvim su se u drugoj polovini 20. vijeka sa Zapadom obračunavali lideri Ugande, Iraka ili Gane. Time je Rusiju uspješno stavio u kontekst zemlje Trećeg svijeta", zaključuje Galjamov.

alt

Putinov govor na Crvenom trgu (Foto: Alexander Nemenov/Afp)

Književnica i novinarka Božena Rinska pak kaže da se na Putinov govor ne može osvrnuti drugačije nego cinično i ironično. On je zapravo, kaže Rinska, poručio - "Zapad je bacio atomsku bombu na Hirošimu, katolici su izvršili Bartolomejsku noć, a zbog toga mi smo sada uzeli Herson".

Ekonomist Andrej Movčan, pak, za rusku redakciju BBC-ja kaže da je Putinov govor "ideologizirano autarkičan". Po njemu Putin svjesno vodi Rusiju u izolaciju, zatvara i sebe i Rusiju u samodopadnu i samodovoljnu čahuru te zida brane prema svijetu koji nas okružuje, a prije svega prema Zapadu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...