POLITOLOG JASMIN MUJANOVIĆ: „Ovo je loše za Christiana Schmidta koji želi iskoristiti vlastite ovlasti…“

Ne stišavaju se reakcije nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt najavio moguće izmjene Izbornog zakona u BiH odmah nakon izbora.

  • Politika

  • 02. Okt. 2022  02. Okt. 2022

  • 6

Izlaznost na današnjim Općim izborima i volja građana bit će ključ rješavanja političke situacije u BiH. Tako bi se u najkraćem moglo tumačiti obraćanje visokog predstavnika Christiana Schmidta građana uoči izlaska na birališta.

Podsjetimo, Christian Schmidt je nedavno u razgovoru za njemačke medije najavio moguće nametanje Izbornog zakona u BiH odmah nakon izbora.

Visoki predstavnik Christian Schmidt u intervju za njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung rekao je da nije nametnuo izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH jer su oktobarski izbori bili preblizu ali da ne odustaje od svog plana.

Schmidt je kazao da će se držati svog plana, ali nakon izbora.

"Bili smo preblizu izbora za velike intervencije", rekao je Schmidt te dodao da bi nakon izbora mogao intervenisati jer "blokade nisu riješene".

Napomenuo je da ako posegne za Bonskim ovlastima i promijeni Izborni Zakon i Ustav Federacije BiH izmjene će biti takve da se ne mogu sudski osporiti.

"Kada budem donosio odluke donosit ću ih tako da budu proceduralno opravdane i pravno obavezujuće. Inače, ovaj proces ne bih ni započeo", rekao je Schmidt.

Jasmin Mujanović, politikolog sa Univerzitet York specijaliziran za politiku post-autoritarne i postkonfliktne demokratizacije prokomentirao je činjenicu da ovoga puta ima više timova za praćenje izbora na visokoj razini nego u posljednjih 20 godina.

-Ne zavidim visokom predstavniku Christianu Schmidtu. U Sarajevu je više timova za praćenje izbora na visokoj razini nego u bilo kojem trenutku od sredine 2000-ih. Izvrsno za izborni integritet, loše za Schmidta koji želi koristiti vlastite ovlasti da promijeni pravila igre ako izbori proizvedu "pogrešne" rezultate, poručio je Mujanović.

Rano jutros Mujanović je poslao poruku svim građanima Bosne i Hercegovine.

-Dobro jutro Bosno i Hercegovino. Danas je konačno dan izbora. Ako vam je stalo do vašeg društva i vaše države, imate odgovornost prema sebi i prema vašim sugrađanima da danas glasate. Pamet u glavu, olovke u ruke — nije svejedno, poručio je Mujanović.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...