DRAMATIČNO NA DALEKOM ISTOKU: Južna Koreja i SAD odgovorili Pjongjangu, ispaljene balističke rakete srednjeg dometa...

Dvije su vojske zasebno potvrdile da se južnokorejska raketa Hyunmoo-2 srušila nakon lansiranja, te da nije bilo žrtava.

  • Svijet

  • 05. Okt. 2022  

  • 0

Južnokorejska i američka vojska ispalile su rakete u more, kao odgovor na sjevernokorejsko lansiranje balističkog projektila preko Japana, koje je izazvalo međunarodnu osudu, saopćio je Seul u srijedu.

Sjeverna Koreja u utorak je testirala testirala balistički projektil koji je letio najdalje do sada, preletjevši Japan prvi put u pet godina, zbog čega je stanovništvo Japana upozoreno da potraži sklonište.

Južnokorejska i američka vojska na to su reagirale lansiranjem svojih raketa, saopćio je južnokorejski združeni stožer u srijedu, dodajući da je svaka strana ispalila dvije balističke rakete kratkoga dometa ATACMS proizvedene u SAD-u.

Dvije su vojske zasebno potvrdile da se južnokorejska raketa Hyunmoo-2 srušila nakon lansiranja, te da nije bilo žrtava.

Američki predsjednik Joe Biden i japanski premijer Fumio Kishida najoštrije su osudili sjevernokorejsko probno lansiranje, Europska unija nazvala ga je "bezobzirnom i namjerno provokativnom akcijom", a glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je lansiranje i rekao da se njime krše rezolucije Vijeća sigurnosti.

SAD je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da u srijedu održi sjednicu o Sjevernoj Koreji, ali diplomati su rekli da se Kina i Rusija protive javnoj raspravi petnaesteročlanoga tijela.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...