POLITIČKI ANALITIČAR DAVOR GJENERO NAKON SANKCIJA EU: "Autoritarna vlast u Srbiji želi da neuspjeh svoje politike prebaci na druge"

"Hrvatska nije jedina članica koja je glasala za takvu odluku Evropske unije, kaže Gjenero i dodaje kako je EU Srbiji jasno poručila da je njena politika podilaženja Rusiji prešla sve granice.

  • Regija

  • 06. Okt. 2022  06. Okt. 2022

  • 1

Nove, skandalozne izjave stižu od srpskih zvaničnika na račun Hrvatske, nakon što je Evropska unija, osmim paketom sankcija Moskvi, odlučila da Beogradu ne dozvoli uvoz ruske nafte preko Jadranskog naftovoda.

Za takvu odluku Beogradu je kriv Zagreb, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da time Hrvatska nastavlja posao koji je radila od 1941., aludirajući na ustaški režim, dok je njegov saradnik – ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin susjednu zemlju otvoreno nazvao ustaškom državom.

“Riječ je o pokušaju autoritarnog režima u Beogradu da neuspjeh sopstvene politike prebaci na druge”, ocijenio je politički analitičar iz Zagreba Davor Gjenero za Gradsku RTV.

Iako je Evropska unija odlučila da onemogući Srbiji da rusku naftu uvozi preko Jadranskog naftovoda, Beogradu je glavni krivac susjed.

“Hrvatska nije jedina članica koja je glasala za takvu odluku Evropske unije, kaže Gjenero i dodaje kako je EU Srbiji jasno poručila da je njena politika podilaženja Rusiji prešla sve granice.

“Nema nikakvog razloga, da, bilo danas u Pragu, bilo negdje drugdje, predsjednik Republike Srbije pokuša dovesti u pitanje tu odluku. Pogotovo je neprihvatljivo to da neuspjehe svoje politike pokušava adresirati na susjednu državu”, smatra Gjenero.

Pojašnjava da je EU još ranije odlučila da zabrani uvoz ruske nafte preko svoje teritorije.

“Hrvatska nikada, od kad vladu vodi Andrej Plenković, sama ne pokreće bilo kakav oblik blokade Republike Srbije, i često, čak i kad ima interesa nešto blokirati, prešuti jer partnerice blokiraju. Međutim, autoritarna vlast u Srbiji, i jedini nosilac tamošnje vlasti gospodin Vučić, žele izbjeći relevantnu temu razgovora i zbog toga je juče iskonstruirana afera i danas lansirana”, ocjenjuje Gjenero.

Dodaje i da će ponašanje Beograda uticati na odnos sa Hrvatskom,  ali i EU.

“Odnosi će ostati loši sve dok je na vlasti u Srbiji Vučićev režim, u kojem su mnogi koji su bili i u režimu Slobodana Miloševića”, zaključuje Gjenero.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...