VESNA PUSIĆ O VUČIĆEVIM IZJAVAMA: “To nije zahtjev Hrvatske već odluka EU za koju su glasale sve članice EU, i njegov prijatelj Orban"

“Sankcije imaju funkciju, osobito kad je riječ o energentima, imaju funkciju da se Europa odvikne i okrene od ovisnosti o ruskim energentima, a drugi razlog je da se smanji mogućnost da se od tog novca financira agresija na Ukrajinu”, pojasnila je.

  • Regija

  • 06. Okt. 2022  06. Okt. 2022

  • 2

Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić komentirala je posljednje izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove otužbe da je Hrvatska intervenirala u donošenju odluke da Srbija ne može uvoziti rusku naftu.

“To nije zahtjev Hrvatske već odluka EU za koju su glasale sve članice EU, uključujući i njihovog prijatelja Orbana”, kazala je Pusić.

“Meni su nevjerovatne te izjave”, dodaje.

Pusić ističe da agresija koju je pokrenuo ruski lider Vladimir Putin traje više od pola godine i da EU cijelo to vrijeme raspravlja o sankcijama.

“Sankcije imaju funkciju, osobito kad je riječ o energentima, imaju funkciju da se Europa odvikne i okrene od ovisnosti o ruskim energentima, a drugi razlog je da se smanji mogućnost da se od tog novca financira agresija na Ukrajinu”, pojasnila je.

“EU već godinama muku muči s Orbanom i njegovom vladom i politikom koja je u mnogočemu antieuropska. Mađarska je ucijenila Uniju sa svojom mogućnošću veta na druge odluke, uključujući sankcije, a drugi izuzeci se odnose na situaciju gdje nema drugih izvora nafte, a u ovom slučaju (Srbije) ima alternativnih izvora”, istaknula je bivša ministrica.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je ovo nazvla činom neprijateljstva. “Ona bi to činom neprijateljstva mogla proglasiti i od strane Nizozemske, Francuske ili Mađarske”, navodi Pusić.

Na upit zašto je Srbija onda optužila Hrvatsku za to, Pusić odgovara: “Svaki put kad je neka kriza u Srbiji, onda se izmisli neki problem ili sukob, s Hrvatskom je uvijek najefikasnije.”

Ponovila je da Hrvatska odluku o tome da se Srbiji zabrani uvoz ruske nafte ne može donijeti sama.

“Hrvatska to ne može odlučiti sama niti je odlučila sama. To je jednoglasna odluka članica EU i zaista je malo neobično da zemlja koja je kandidat za članstvo pokušava koketirati i potpisivati sporazume o suradnji s Rusijom. Ako Srbija misli odsutati od svog europskog puta, to bi bilo štetno za samu Srbiju, ali ako to misli, neka tako i kaže. Ovi cirkusi su neukusni i neprimjereni”, istaknula je.

“Nema mira dok Ukrajina ne vrati svoj teritorij”

Pusić se osvrnula i na rat u Ukrajini i rusku aneksiju ukrajinskog teritorija, naglašavajući da mir neće nastupiti dok Ukrajina ne vrati svoj teritorij.

“Vrlo je vjerovatno da je to čak bilo i na poticaj kineskog predsjednika, da pronađe način da to što prije završi u Ukrajini jer rat u Ukrajini apsolutno šteti kineskim interesima. Ali, dok je bilo koji ukrajinski teritorij okupiran, tu nema mira. Zaustavljanje rata nije mir, ali je zaustavljanje rata i ubijanja i mislim da je to u ovom trenutku najbolje čemu se možemo nadati jer pravi mir neće doći dok Ukrajina ne vrati svoje teritorije”, rekla je za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...