FILM JE PONIZIO ŽRTVE: Svjetski čelnici obaviješteni o peticiji za zaustavljanje promocije filma Borisa Malagurskog

Uz peticiju poslano je i popratno pismo.

  • Kultura

  • 17. Okt. 2022  

  • 1

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) poslao je peticiju za hitno zaustavljanje promocije filma o bosanskohercegovačkom entitetu RS sa više od 27.000 potpisnika gradonačelnicima svih gradova u kojima je najavljena projekcija filma, premijerima i predsjednicima država tih gradova, bitnim političkim, akademskim i kulturnim subjektima Kanade, SAD i Evropske Unije.

Uz peticiju poslano je i popratno pismo.

- Šaljemo vam peticiju s potpisima više od 27.000 potpisnika iz 67 država svijeta. Potpisnici javno izražavaju duboku zabrinutost zbog filma bivšeg novinara Sputnjika i voditelja Rusija Danas, srpsko kanadskog reditelja Borisa Malagurskog 'Republika Srpska: Borba za slobodu'. Danas se moramo sjetiti da poticanje na genocid, govorom mržnje i veličanjem projektanata i izvršilaca genocida predstavlja zločin. Film Borisa Malagurskog podstiče na novi genocid, što je zločin sam po sebi - napisano je u pismu koje je potpisao direktor IGK-a Emir Ramić.

U pismu se navodi da je "negacija genocida, odnosno negacija države BiH ovjerena ovim filmom".

- Film je dokumentirano svjedočanstvo o beščašću, moralnom i intelektualnom kolapsu projektanata i izvođača agresije i genocida u BiH. Film ovjerava djelo projektanata i izvršilaca genocida u BiH i daje podršku srpskom ekstremizmu čiji je cilj velika Srbija na račun uništenja države BiH. Filmom je poražena ljudskost, poraženi čovjek i civilizacija. Filmom su i ponižene žrtve ne samo genocida u Srebrenici, već i žrtve svih strašnih zločina u ljudskoj historiji, uključujući i žrtve holokausta - poručuju iz IGK-a.

Napominju da film "promovira negiranja genocida u Srebrenici kao zadnje faze njegovog potpunog izvršenja, promovira ideju velike Srbije, koja neprekidno rastura BiH i pokušava svim sredstvima da pokaže da je BiH jedna neuspjela država, promovira osamostaljenja entiteta RS i njegovog ujedinjenja sa Srbijom".

- Film jeste ponizio žrtve, ali žrtve nikada neće biti poražene jer je istina i pravda na njihovoj, ne na strani kvazi umjetnika Borisa Malagurskog - navodi se, između ostalog, u pismu Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...