KOMENTAR BIVŠEG UKRAJINSKOG AMBASADORA: "Kiril ubjeđuje Putina da ni na onom svijetu neće odgovarati"

Pravoslavna crkva uporedo sa kremaljskom televizijom od Rusa pravi zombije prosipajući im propagandu o neophodnosti osvajačkih ratova RF protiv susjednih naroda i ponovnog stvaranja Ruskog carstva.

  • Evropa

  • 11. Nov. 2022  11. Nov. 2022

  • 0

Piše: Oleksandr LEVČENKO  (Antena M)

Ruska pravoslavna crkva od početka moskovske invazije na Ukrajinu blagoslovi ruski narod u pohodu. Moskovski patrijarh Kiril već je počeo i nagrađivati posmrtno svoje sveštenike koji sa vojskom agresora idu na tuđu zemlju i ginu. A dodajmo često i ostanu u ukrajinskim poljima je se Rusi čak ni ne vraćaju po svoje mrtve nego ih ostavljaju poput životinja. 

Protojerej Vasiljev došao je nepozvano sa neandertalskom vojskom na stoljetna ukrajinska ognjišta. Tu je neslavno i poginuo. Da nekako spasi situaciju, moskovski patrijarh je nazvao ukrajinski narod slugama sotone i dao visoko crkveno odličje svom služitelju koji  je podsticao ruske vojnike na ubistva civila. Tako da će sad možda gorjeti u paklu, ali barem s odličjem Ruske pravoslavne crkve.

Nakon invazije, mnogo eparhija u inostranstvu izašlo je iz jurisdikcije Moskovskog patrijarhata. Naravno, najviše u samoj Ukrajini, gdje je ruska vojska sistematski uništila živote milionima civila. Ali o toj žalosti crkva ne progovara ni riječ. Naprotiv, huška još više dajući unaprijed oprost vojnicima ovog strašnog grijeha i garanciju normalnog poslije ratnog duhovnog života.

U svojim molitvama, patrijarh Kiril uvijek uveličava Vladimira Putina kao novog ruskog cara. Sama crkva postala jedan od temelja ideologije ruskog neofašizma – rusizma. Pravoslavna crkva uporedo sa kremaljskom televizijom od Rusa pravi zombije prosipajući im propagandu o neophodnosti osvajačkih ratova RF protiv susjednih naroda i ponovnog stvaranja Ruskog carstva. Tako od svojih vjernika pravi nijeme sluge režima Putina. A svako ko će se usprotiviti takvoj politici dobija crkvene osude i garanciju za svoje neposlušno djelovanje u sljedećem životu.

Ekumenski konstantinopoljski patrijarh Varfolomej dao je savjet Kirilu da se ogradi od ruske invazije i rata protiv susjednog mirnog ukrajinskog naroda. Ali „Mihajlov“ je dobio zadatak od svojih nadređenih i biće do uz Putina, kako bi pomogao ruskom predsjedniku da izbjegne i duhovne odgovornosti za napravljene grijehe. Putin je vrlo ciničan, ali boji se vječnog kajanja u paklu. Tako ga Kiril lilčnim molitvama ohrabruje da će imati dostojanstveno mjesto i na onom i na ovom svijetu.

A nakon oglašavanja Moskve o povlačenju ruske vojske iz Hersona, iskočio je sa izjavom još jedan duhovni nastavnik Putina, famozni tvorac ideologije ruskog svijeta Aleksandar Dugin. Ovaj nije ostao tako lojalan Vladimiru kao Kiril. Po riječima zagovornika ruskog neofašizma, predsjednik Rusije, koji u stvari ima ovlasti cara dužan biti spreman uvijek zaštiti svoj narod u teškim trenutcima, koje po mišljenju Dugina sada nastali.

Ruski narod spreman je oprostiti svom predsjedniku (caru ili diktatoru) mnoge promašaje ekonomske politike, krađu narodne imovine, čak i pad životnog standarda. Samo nema oprosta ako ne može dati svom narodu sigurnost i spas. Putin, prema Duginu, mora jednostavno nestati kao živa osoba. Razumijete o čemu je u javnosti prvi otvoreno progovorio ruski fašista Dugin? Još se niko nije usudio progovoriti u ruskom društvu nešto slično. Sada Putin može žnjeti to što je sijao posljednjih dvadeset godina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...