U NOĆI UOČI POTPISA DOGOVORENI TEHNIČKI DETALJI: Potpis na sporazum o saradnji Osmorke i Čovićevog HDZ-a...

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako će nakon uspostave vlasti uslijediti i dogovor oko izmjena Izbornog zakona gdje će, kako je kazao "Hrvati konačno moći birati člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda".

  • Vijesti

  • 29. Nov. 2022  29. Nov. 2022

  • 2

U Parlamentarnoj skupštini BiH u 11 sati bit će održano potpisivanje dokumenta "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. - 2026. godine“. Dokument će, u ime koalicije stranaka okupljenih oko HDZBiH, potpisati Dragan Čović, a u ime koalicije stranaka "Osmorke" lider SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Zvanični razgovor stranaka trojke (SDP BiH, NIP, Naša stranka) koje su predstavljale svih osam stranaka koje će ući u koaliciju sa HDZ-om bio je 8. novembra. Predsjednici NIP-a i SDP-a Elmedin Konaković i Nermin Nikšić još su u dva navrata boravili u Mostaru u centrali HDZ-a gdje su dogovarali detalje sporazuma koji su pripremale radne grupe stranaka.

Noć uoči potpisivanja sporazuma Konaković i Nikšić imali su sastanak sa Čovićem oko "tehničkih detalja". 

Iako iz Osmorke tvrde da je riječ o uopštenom dokumentu sa smjernicama koje će se detaljnije razrađivati u narednom periodu iz samog teksta sporazuma je jasno da se ide u izmjene Izbornog zakona BiH, Ustava BiH, reformu javnog RTV servisa, a stranke su zauzele stav i što bržeg kretanja na EU i NATO putu, te usvajanje potrebnih zakona iz 14 prioriteta Evropske komisije.  

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako će nakon uspostave vlasti uslijediti i dogovor oko izmjena Izbornog zakona gdje će, kako je kazao "Hrvati konačno moći birati člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...